deca.jpgI dok se roditelji redovnim posetama pedijatru na sve načine trude da prevntivno deluju i što bolje čuvaju zdravlje svoje dece, kada je odlazak kod zubara u pitanju tada se najčešće deluje kada bol obavesti da je problem već uznapredovao. Da su oralna higijena i zdravlje zuba poslednji na listi prioriteta možete videti i po osmehu naših sugrađana koji pokazuje užasnu brigu o zubima.

Poslednja istraživanja u Srbiji pokazuju da svega 8,5 odsto odrasle populacije ima sve zube, 9,3 odsto nema nijedan svoj zub, dok četvrtini populacije (26,6 odsto) nedostaje više od 10 zuba. Odrasli sve manje koriste stomatološke usluge, a naglo smanjenje broja pacijenata registrovano je već u prvoj godini primene Zakona o zdravstvenom osiguranju iz 2005. godine kojim su ograničena prava odraslog stanovništva na stomatološku zaštitu. Stomatološke usluge su za odrasle postale luksuz, a strah od zubara opravdanje da se u ovu službu retko zalazi. Međutim, ne postoji nikakvo opravdanje kada jezdravlje zuba vaše dece u pitanju
Pogledaj roditelju u zube i odmah ćete znati koliko često će dete odlaziti kod stomatologa i da li će ga se plašiti, je loša navika koju treba menjati.

Lošu naviku roditelja da se zubaru obraćamo tek kada imamo ozbiljan problem treba zameniti navikom da kod zubara odlazimo na redovne preventivne preglede koji počinju već sa nekoliko meseci.

Prvi poziv za pregled kod stomatologa danas se šalje bebama starosti 4 do 6 meseci.

Higijena zuba počinje i pre nicanja prvih zubića.

Prvu četkicu za zube, i to onu najmanju, treba kupiti kada dete dobije 8 zubića. Kasnije četkice treba kupovati prema uzrastu i menjati na svaka 3 meseca.

Karijes se može javiti i kod jako male dece kao posledica nepravilne ishrane.

Izazivači karijesa su bakterije koje razlažu šećere, što znači da konzumiranje slatkih namirnica favorizuje njegovu pojavu i razvoj.

Šta podrazumeva pravilna higijena zuba?
Važno je i da dete nauči da zube pere dovoljno dugo i pravilno.

Na pranje zuba posebnu pažnju treba obratiti u periodu kada počinju da niču prvi stalni zubi.

Pored karijesa najzastupljenija oboljenja kod dece su ortodonske nepravilnosti.
Probleme sa nepravilnim rastom zuba treba rešavati već pred polazak u školu.

Kada su deca u pitanju, sve stomatološke usluge su besplatne. Takođe, pravo na besplatnu stomatološku zaštitu imaju i trudnice i porodilje do godinu dana nakon porođaja, kao i redovni studenti do 26. godine života. Pravilna nega zuba u najranijem periodu i zdrave navike kada je održavanje oralne higijene u pitanju, navika da odlazite na redovne preglede kada vas ništa ne boli i doživljavanje stomatologa kao prijatelja zdravlja, dobra su osnova koja će vam kao odraslim osobama smanjiti bolne posete zubaru i gubitak zuba. ALi isto tako i imati pozitivan uticaj na vaše celokupno zdravlje.

Svojim primerom dete treba usmeriti da zubara prihvati kao prijatelja i ukoliko se sa odlascima zubaru počne na vreme, oni će se svesti na rutinske kontrole, prijatan razgovor i fluorizaciju zuba.

Kratak prilog

Dok je stomatološka zaštita bila obuhvaćene paketom obaveznog osiguranja, zubari su godišnje imali od 3,25 do četiri miliona poseta, posle donošenja zakona taj broj pao je na nešto manje dva miliona.
Broj poseta stomatologu zbog sanacije karijesa i komplikacija karijesa opao je posle donošenja zakona za čak 64 odsto. Stomatološke usluge su danas besplatne samo za decu, trudnice i porodilje i redovne studente do 26. godina starosti.
Ipak, nije baš za sve kriv sistem,pogotovo kada su deca u pitanju. Loše navike vezane za higijenu zuba prenose se sa roditelja na decu, zajedno sa njima i neopravdani strah od odlaska kod zubara i neizgrađen odnos prema zdravlju zuba.

Ukoliko prihvatimo da je preventiva više od pola zdravlja, ispravnom higijenom i ranim stomatološkim intervencijama lišićemo svoje dete svih neugodnosti posete stomatologu.

Danas se redovni poziv za prvi pregled kod stomatologa šalje bebama starosti samo 4 do 6 meseci….
Higijena usne duplje važna je i pre nicanja prvih zubića i roditelji bi trebali u dnevnoj rutini odvojiti par minuta vremena za to. Neretko se kod dece javlja karijes pre nego što su prvi zubići i iznikli, što je pored loše higijene posledica i nepravilne ishrane.
…..
Čest je slučaj i da zbog nepravilnog pranja zuba karijes javi na stalnim zubima odmah nakon nicanja. Jedan od načina zaštite od karijesa je zalivanje fluorom koje se vrši u periodu od godinu dana nakon nicanja zuba.

Stomatolozi apeluju na naše sugrađane da zube čuvaju dok su u ustima, jer čuvanjem zuba čuvamo i svoje opšte zdravlje.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…