Istrazivaci.jpgU subotu, 31. marta na Trgu Desanke Maksimović valjevci će imati priliku da vide lepote noćnog neba bez svetlosnog zagađenja, jer će Astronomska grupa kao jedini vid osvetljenja, postaviti sveće u obliku broja 60, tako simbolizujući 60 minuta za planetu, dok će članovi Podmlatka Društva postaviti izložbu ekoloških fotografija, a sve to u okviru akcije “Sat za nasu planetu”.

U ovogodišnjoj akciji „Sat za našu planetu” učestvovaće oko 140 zemalja i oko 2 milijarde ljudi. Svetla će, između ostalog, biti isključena i na svetskin najpoznatijim spomenicima i građevinama, kao što su Zabranjeni grad u Pekingu, Ajfelov toranj u Parizu, Bakingemska palata u Londonu, zgrada opere u Sidneju, čuveni most Golden Gate, kao i na mnogim drugim objektima.

Prvi put ova akcija se širi i u svemir! Sa Međunarodne svemirske stanice astronaut Andre Kuipers pratiće gašenje svetla širom planete 31. marta. On će slati fotografije i uživo komentarisati akciju preko Evropske svemirske agencije (ESA).

“Sat za našu planetu” WWF je prvi put izveo samo uz podršku australijskog grada Sidneja 2007. godine. Od tada je ova akcija postala globalni pokret. Ove godine očekuje se učešće oko 2 milijarde ljudi na čitavoj planeti. Među svetski poznatim ličnostima, koje podržavaju akciju “Sat za našu planetu”, jeste i ekološki aktivnista Al Gor, bivši američki potpredsednik. On je u video poruci snimljenoj na Antarktiku pozvao ljude širom sveta da isključe svetla 31. marta. Legendarni kanadski hokejaš Skot Nidejmajer, inače WWF-ov ambasador slatkih voda Kanade, poručuje: “Jasno je da svi zajedno moramo da radimo da bi pobedili u borbi protiv klimatskih promena i zato se pridružite i vi akciji “Sat za našu planetu!”.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…