sejanje-basta.jpgU organizaciji Direkcije za poljoprivredu i robne rezerve grada Valjeva u Italiji je nedavno boravila grupa oko 40 poljoprivrednika iz valjevskog kraja. Ovo je treće po redu studijsko putovanje koje organizuje Direkcija za robne rezerve, a kao i prethodne posete poljoprivrednicima iz zemalja EU, pokazalo se kao veoma korisno. Direktor Direkcije, Predrag Erić, je između ostalog istakao da je poseta bila organizovana severnom delu Italije koji spada u najrazvijenija područja sa veoma unapređenom poljoprivrednom proizvodnjom.

Poljoprivrednici su tokom posete običli ne samo gazdinstva koja se bave stočarstvom i voćarskom proizvodnjom, već i prodajni prostor u Veroni koja se prostire na 55 hektara površine.

Na predlog Direkcije za poljoprivredu i robne rezerve, na poslednjoj sednici Skupštine grada usvojena je Strategije razvoja poljoprivrede od 2012. do 2022. godine u kojoj su definisani ne samo pravci razvoja poljoprivrednih domaćinstava već i načini privlačenja investitora koji bi pomogli unapređenju poljoprivredne proizvodnje u našem kraju. Prema Valjevski kraj ima preko 58 hiljada hektara poljoprivredne površine. Zahvaljujući izvanrednim agroekološkim pogodnostima, brdsko-planinski predeli Valjevske okoline izuzetno su pogodni za rentabilnu proizvodnju kvalitetnog voća. U okviru saradnje sa Ministarstvom poljoprivrede, planirano je da Valjevo postane jedan od Centara u kojima će se razvijati organska poljoprivreda,ali ovde sa posebnim naglaskom na voćarstvu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…