kula-nenadovic1.jpgKula Nenadovića, nakon višegodišnjih radova na rekonstrukciji otvoriće svoja vrata za posetioce od utorka 20. marta kada je zakazano svečano otvaranje Stalne postavke. Tokom rekonstrukcije Kula je dobila multifunkcionalan prostor, koji se sastoji iz podruma, dva nivoa i potkrovlja, saniran je krov i izgrađen pomoćni objekat. Kula Nenadović jedan je od simbola Valjeva koju je 1813. godine izgradio vojvoda Jakov Nenadović, prvi srpski ministar policije za potrebe Karadjordjeve države.

Međutim, Turci je koriste da drže zarobljene Srbe, zbog čega je Sima Nenadović po oslobadjanju Valjeva 1815, naredio da se Kula spali. Medjutim, 1836, Miloš Obrenović naredjuje obnovu Kule koja će služiti u vojne svrhe, uglavnom kao magacin oružja sve do kraja 19. veka.

50-tih godina XX veka sa pojačanim aktivnostima na zaštiti spomenika kulture koji je propisao tek doneti Zakon, oko Kule su stavljeni čelični prstenovi sa ciljem da se utegnu već uveliko trošni zidovi. To neko privremeno stanje trajalo je sve do pre koju godinu kada je počela generalna rekonstrukcija i obnavljanje, a sada je na red došlo i postavljanje eksponata i svega onoga što može doprineti da se ispriča priča o nastanku i značaju jednog ovakvog objekta.

U snimanje mini filma o Kuli Nenadović bilo je angažovano više od 20 učesnika, veliku pomoć prižilo je i KUD Abrašević, a određene uloge imali su i potomci porodice Nenadović.

Kula Nenadović već se nalazi u turističkoj ponudi Valjeva, a znatno više posetilaca očekuje se na proleće naredne godine kada se bude našla i u programu školskih ekskurzija. Ipak, Valjevci će imati privilegiju da sve do početka aprila besplatno vide postavku.

Otvaranjem Kule za posetioce ne završavaju se radovi na ovom prostoru, jer tek predstoji parterno uređenje okoline kao što je parkovski prostor, ali i drveno utvrđenje koje će opasivati Kulu kakvo je nekada postojalo.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…