mini-teren.jpgProjekat Sportski cas – Ispravi se! koji sprovodi Wiener Städtische osiguranje uz podršku Ministarstva omladine i sporta, nastavio se u Srednjoj školi „17. septembar” u Lajkovcu i trajace do maja 2012. godine, u školama širom Srbije.

Sistematski pregledi sprovedeni u osnovnim školama pokazuju da u nekim sredinama cak 70 do 90 procenata dece, uzrasta od 11 do 14 godina, ima krivu kicmu. Do deformiteta kicme u periodu kada deca naglo rastu i razvijaju se, dolazi zbog nedovoljne fizicke aktivnosti, nepravilnog držanja i dugog sedenja.
Svesno problema, Wiener Städtische osiguranje je pokrenulo projekat sa ciljem da deci školskog uzrasta predstavi važnost bavljenja sportom i odbojku kao sport koji se najcešce preporucuje za pravilan razvoj dece, ali i da zajedno sa roditeljima i vaspitacima doprinese rešavanju problema. U okviru edukativno-sportskog casa sa dacima ce raditi strucni tim sastavljen od lekara fizijatara i odbojkaša. U okviru edukativno-sportskog casa, u prvom delu dacima se obraca lekar fizijatar, kao i odbojkaši koji licnim primerom svedoce o korisnosti bavljenja odbojkom. U drugom delu se igra egzibicioni mec, u kojem ucestvuju i daci i naši poznati odbojkaši, kao i odbojkaške nade gradova u kojim se manifestacija organizuje.
Sportski cas u Lajkovcu je deveti po redu i sa manifestacijama održanim u Beogradu, Subotici, Kraljevu, Požarevcu, Kleku, Užicu, Kragujevcu i Smederevu ukupno je okupio preko 1400 ucenika uzrasta od 11 do 14 godina.

Loše držanje je samo spoljašnja vidljiva manifestacija problema, a medu deformitetima kicmenog stuba najucestalije je iskrivljenje kicme u vidu kifle (kifoza) kao i bocno iskrivljenje (skolioza). Deformiteti kicme se javljaju kod dece i mladih osoba, kod kojih rast nije završen, ciji mišici i zglobovi nisu u potpunosti zreli i ne mogu da izdrže opterecenje kojem su izloženi.
Posebno kritican period za nastanak deformiteta kicmenog stuba je polazak deteta u školu. Deca tada naglo prelaze iz pune aktivnosti i velike slobode kretanja u fazu pasivnog sedenja u školskoj klupi. Održavanje sedeceg položaja je izuzetan napor za decu u razvoju. Dugotrajno, odnosno višegodišnje zauzimanje nepravilnog položaja, vremenom dovodi do istezanja mišica leda i skracenja mišica prednje strane trupa. Zadržavanje u tom položaju vremenom utice i na duboke slojeve muskulature, što na kraju rezultira deformitetom kicmenog stuba, kifozom. U periodu puberteta koji je jednako kritican, nastupa nagli rast kostiju. Ukoliko rast ne prati adekvatna mišicna snaga, pojavljuju se deformiteti ili naglo pogoršanje, ako je deformitet vec prisutan. Nedovoljna fizicka aktivnost je glavni razlog nepravilnog razvoja koštano-mišicnog sistema, pored nepravilne ishrane i prevelike emocionalne napetosti.
Odbojka je sport koji se najpre preporucuje za zdrav razvoj kicme. Simetricnim pokretima u odbojci decije telo se pravilno razvija. Odbojka obiluje brzinom i svestranim pokretima tela pa se od igraca ocekuju brze reakcije, sabranost i trenutna snalažljivost. Važnost fizicke aktivnosti i stvaranje navike vežbanja detetu na vreme jeste ono što ce dete usvojiti za citav život te su vece šanse da ce rasti bez deformiteta, ili ce ga uspešno korigovati ako do njega dode. Redovnim sistematskim pregledima deformiteti se mogu na vreme otkriti i poceti sa korektivnim vežbama.

Wiener Städtische osguranje, dugogodišnji sponzor nacionalnog odbojkaškog prvenstva, sprovodi akciju Školski cas – Ispravi se! uz veliku pomoc prijatelja iz Odbojkaškog saveza Srbije i odbojkaša iz Udruženja odbojkaških klubova prvih liga.

Prikaži još ovjava iz Sport

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…