Hotel Grand.jpgValjevo, nastanak i razvoj grada, dr Vladimira Krivosejeva, predstvalja urbani prikaz grada Valjeva od njegovog nastanka do pocetka do 20. veka baveci se prvenstveno brojnim nedoumicama koje iznova bude interesovanja i podgrevaju maštu generacijama Valjevaca:

Da li je Valjevo dobilo ime po valjanoj zemlji, po valjanicama ili po necem trecem, jedno je od pitanja na koja ova knjiga daje odgovor.

Knjiga se bavi i odnosom Tesnjara i druge obale Kolubare i starom nedoumicom da li je Tesnjar srediste iz kog je poceo da se siri grad ?

Prvi opisi grada koji datiraju iz 16. veka pokazuju da je grad ravnomerno ziveo na obe obale reke i da je takva situacija bila do vremena posle 1. i 2. Srpskog ustanka.

Sirenje autonomije Srbije u vreme Milosa Obrenovica nateralo je tadasnje vecinsko turko stanovnistvo da svoju imovinu proda. Iako su od predhodnih vlasnika mogli kupiti i kucu u gradu i ducan u Tesnjaru, novi doseljenici su imali novca samo za jedno, tako da se grad preselio na uzu i tesnju stranu koja je ostala trgovacki centar.

Knjiga otkriva i detalje kako je Tesnjar preziveo rusenje i potpuno unistenje, govori o ulozi kule Nenadovic, podseca na istoriju nastanka valjevskih ulica, otkriva lokacije valjevskih dzamija iz doba turske vladavine, kao i mnoge druge detalje bogate istorije naseg grada.
Knjiga Valjevo, nastanak i razvoj grada, Vladimira Krivosejeva, moze se kupiti u suvenirnici Narodnog muzeja kao i u bolje snabdevenim knjizarama u gradu.

Urbana istorija Valjeva, od njegovog prvog pomena do pocetka 20. veka, dopunjeno izdanje iz pera dr Vladimira Krivosejeva.
Knjiga nastoji da pruži odgovore na brojne nedoumice koje iznova bude interesovanja i podgrevaju maštu generacijama Valjevaca:
– Kada je i kako nastalo Valjevo?
– Po cemu je dobilo ime?
– Kako se razvijalo?
– Da li je imalo tvrdavu?
– Kako su razlicita politicka i ratna dogadanja uticala na egzistenciju naselja?
– Da li je Tešnjar zaista ono jezgro iz koga se grad dalje širio?
– Znaci li to da leva obala Kolubare nije bila nenaseljena?
– Kako se menjao broj stanovnika u pojedinim fazama razvoja?
– Kako i zašto se urbano jezgro grada sužavalo i širilo?
– Kako i zašto se grad premeštao sa jedne na drugu obalu reke?
– Gde je bilo vekovno jezgro Valjeva?
– Gde su bile valjevske džamije?
– Koje su najstarije gradske ulice?
– Kako su i zašto nastajale nove ulice?

Ovo su samo neka od stalno aktuelnih pitanja. Odgovori na njih, kao i na mnoga druga pitanja, dati su u ovoj knjizi.

{youtube}KEdAzYflBQY{/youtube}

???????? ?????????? (??????, 28. ???????? 1963) ?? ??????????? ?????????, ???????? ?????????????, ?????? ?????????? ???????, ???????? – ???????? ????????, ???????? ???????? ?????? ??????.
?????????? ?? 1989. ?????? ?? ????? ?? ???????? ??????????? ????????? ???????????? ? ???????, ??? ?? ??????? ????????????? ???????. ??????????? ?? ????????? ?? ?????? ? ??????? ???????????? ????????? ? ??????? ?????????? ???????, ?????????? ?? ????????? ???????? ????????? ???????????? ????????? ? ????????, ?? ??????? ?? ????????? ? ???????, ?? ???? ?????????? ??????.
????? ????????????? ?????????? ???? ?? ? ??????????????? ? ??????????? ???????. ????? ?? ???? ??????? ???????? ? ????????? ???????, ??? ? ???? ???????? ?????????????? ???????? (???????????, ??????????, ????????, ??????, ??????, ????????, ??????? ???).

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…