manastire02.jpgSrpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju praznik krštenja Isusa Hrista, Bogojavljenje. U gradovima širom Srbije plivanje za Casni krst.

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva proslavljaju Bogojavljenje, jedan od petnaest najvecih verskih praznika.

Po verskom ucenju, u prvoj godini svog javnog delovanja, Isus Hristos je otišao kod Jovana da ga krsti. Posle krštenja, Jovan, nazvan Krstitelj, video je kako se nebo otvara i Duh sveti kao golub silazi na Isusa.

Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogocoveka i uvodenje Hrista u mesijansku misiju, a slavi se kao Bogojavljenje.

Bogojavljenje se tradicionalno obeležava plivanjem za Casni krst u mnogim mestima širom Srbije.

Plivanje za Casni krst u Beogradu bice održano na Adi Ciganliji kod restorana “Jezero”, na zemunskom keju kod restorana “Venecija”, Bagrdanskom jezeru kod Jagodine, na Zapadnoj Moravi u Beloj Vodi na teritoriji Kruševca.

Ove godine na Adi Ciganliji za Casni krst od leda, koji je sacinjen od prošlogodišnje svete vodice iz Hrama Svetog Ðorda, plivace 56 plivaca – pripadnika Vojske Srbije, Žandarmerije, clanova “Svibora” i prijavljeni gradani.

U Hramu Svetog Ðorda na Banovom brdu ujutru ce biti održana Bogojavljenska liturgija, a u 11 sati krenuce svecana litija ka Adi Ciganliji, gde ce na splavu kod restorana “Jezero”, u podne, poceti takmicenje za Casni krst.

I u Zemunu ce, 15. put, biti organizovano vadenje Bogojavljenskog krsta iz Dunava kod restorana “Venecija”, a kako je najavljeno, vadenju krsta prethodice liturgija i litija koju ce predvoditi patrijarh srpski Irinej.

Proslava velikog hrišcanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno 10. plivanje za krst bice održano i na Bagrdanskom jezeru, udaljenom oko 15 kilometara od Jagodine.

Tradicionalno obeležavanje velikog hrišcanskog praznika Bogojavljenja i plivanje za Casni krst u organizaciji grada Kruševca i opštine Trstenik održace se 11. put na Zapadnoj Moravi u Beloj Vodi.

Plivanje za Casni krst bice organizovano i na otvorenom bazenu na najpoznatijem smederevskom odmaralištu Jugovu, nekoliko kilometara udaljenom od centra grada, u organizaciji crkvene opštine Smederevo i Odbora za negovanje pravoslavne tradicije.

U pravoslavnim hramovima, na Bogojavljenje se osveštava bogojavljenska voda koja se smatra lekovitom i zaštitom od necistih sila i cuva se u kucama do sledeceg velikog vodoosvecenja.

Na Bogojavljenje, prema srpskom narodnom obicaju, vernici izmenjuju pozdrave – “Hristos se javi”, “Vaistinu se javi”, a veruje se da se na taj dan, u ponoc, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…