kamioni.jpgEvropska unija je ponovo odobrila jednostrane trgovinske preferencijale za uvoz iz zemalja zapadnog Balkana, a kako ce nova uredba važiti za period od 2011. do 2015. godine, srpski izvoznici, pre svega voca o povrca, mogu da racunaju na povracaj carinskih dažbina koje su platili u prošloj godini, objavljeno je juce na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Aktom Evropskog parlamenta i Saveta Evropske unije od 13. decembra, objavljenom u Službenom listu EU od 30. decembra 2011. godine, produžena je primena mera koje su se kao podsticaju primenjivale u trgovini sa zemljama u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Tom merom EU je ponovo uspostavila primenu autonomnih trgovinskih preferencijala kojima omogucava neograniceni bescarinski pristup svom tržištu zemljama zapadnog Balkana za gotovo sve proizvode. Zajedno sa bilateralnim sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), tim trgovinskim povlasticama EU daje podršku ekonomskim integracijama i podstice politicku stabilnost zemalja zapadnog Balkana.

Procedura usvajanja ove mere, koja je u primeni od 2000. godine, zapocela je 22. februara 2010. Ekonomska komisija predložila je tada da se produži autonomni preferencijalni režim do 31. decembra 2015. godine, što je u oktobru prošle godine prihvatio i Evropski parlament, a mesec dana kasnije novi akt usvojio je i Savet EU. Izvoznici vec sada mogu da podnesu zahteve za refundiranje carinskih dažbina koje su platili za poslove realizovane u 2011. godini.

IZVOR: DANAS

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…