komoralogo.jpgRegionalna privredna komora Valjevo u saradnji sa Privrednom Komorom Srbije i Ambasadom Španije u Beogradu u ponedeljak 17. marta organizuje seminar ” Kako poslovati sa Španijom i mogućnosti saradnje Srbije i Španije”.

Cilj seminara je promovisanje ekonomske saradnje Srbije i što bolje upoznavanje privrednika sa uslovima i mogućnostima poslovanja sa Španijom, a u cilju kvalitetnijeg nastupa i povećanja našeg izvoza u Španiju.

O mogućnostima saradnje govoriće g-din Jorge Andreu, ekonomski savetnik Trgovinskog odeljenja Ambadase Španije u Beogradu.

Ovo je zemlja duge tradicije i slavne istorije. Ima preko 40 miliona stanovnika. Dobro je uvek imati na umu da je Španija podeljena na više regiona. Radno vreme, kao i praznovanje, varira u odnosu na regione. Generalno, kancelarije rade od 09.00 do 13.30/14.00, kada počinje pauza ili čuvena sijesta. Nastavak rada je od 16.30/17.00 do 20.00, od ponedeljka do petka. U julu/avgustu radno vreme zbog odmora može biti 8.30–14.30, ponedeljkom/četvrtkom i petkom 8.30–14.00. Banke i državne insititucije sa strankama rade od 9.00 do 14.00 od ponedeljka do petka, dok su subotom banke većinom otvorene za šalterske poslove od 09.00 do 13.00.

S obzirom na ovakvo radno vreme, najbolje je da zakažete sastanak u sred prepodneva. Obavezno ranije dogovorite sastanak koji potvrdite faksom ili mailom pre vašeg dolaska. Sastanke zakazujte uzimajući u obzir i praznike. Ako je praznik u utorak ili četvrtak, mnogi ljudi će napraviti produžen vikend. Većina zaposlenih Španaca ima 30 radnih dana odmora koje koriste u julu, češće u augustu, ili oko Uskrsa.

Na sastanke ponesite dosta podataka o vašoj kompaniji, u vidu štampanog materijala, CD i slično. Takođe, dobro je da ponesete uzorke proizvoda koje želite da prodate. Lični kontakt je odlučujući za uspeh posla u Španiji.

Intenzivniju ekonomsku saradnju sa Španijom ometa strog vizni režim za poslovne ljude iz Srbije. Od ove godine multilateralnim sporazumom sa zemljama Evropske unije trebalo bi da pri izdavanju viza za ulazak u EU prednost imaju oni koji iz Srbije putuju poslovno. U prošloj godini sa Španijom je ostvarena robna razmena u vrednosti od 183,8 miliona dolara, od čega je uvoz bio 118,1 miliona dolara.
Za razvoj bilateralne saradnje sa Španijom od značaja je i Sporazum o finansijskoj saradnji između Vlade Kraljevine Španije i Saveta ministara SCG koji se odnosi na korišćenje robnog kredita vrednog 51 milion evra sa rokom otplate 16 godina i godišnjom kamatom od 1,2 odsto. Beta

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…