Skupština Srbije i Crne Gore [SCG] usvojila je danas, na predlog Saveta ministara, izmene Zakona o Vojsci Jugoslavije, prema kojima će bez posla ostati 1.300 vojnika i 5.400 civila koji služe pod ugovorom. Za izmene zakona glasalo je 48 poslanika iz Srbije i 18 iz Crne Gore. Poslanici Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije glasali su protiv, a uzdržanih nije bilo.

Skupština Srbije završila je noćas razmatranje vladinog Predloga zakona o javnim agencijama kojim se sistemski uređuje rad svih agencija koje treba da obavljaju razvojne, stručne ili regulatorne poslove od opšteg interesa.

Savetnik predsednika Vlade Srbije Aleksandar Simić demantovao je izjavu predsednika privremene kosovske vlade Ramuša Haradinaja da je uspostavio konatakte sa kabinetom premijera Vojislava Koštunice. Haradinaj je u intervjuu koji je juče objavio bečki “Standard” izjavio da je uspostavio kontakte sa Koštunicinim kabinetom.

Vlada Srbije posvećuje značajnu pažnju nacionalnim manjinama i unapređenju njihove nacionalne, etničke, verske, jezičke i kulturne posebnosti, istakao je danas predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica u razgovoru sa visokim komesarom OEBS-a za nacionalne manjine Rolfom Ekeusom.

Rusija smatra Srbiju i Crnu Goru svojim strateškim partnerom na zapadnom Balkanu, istakao je opunomoćeni predstavnik predsednika Rusije u Centralnom federalnom okrugu Georgij Poltavčenko u današnjem razgovoru sa predsednikom SCG Svetozarom Marovićem.

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović učestvovaće na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 24. februara u Njujorku, posvećenoj situaciji na Kosovu. Čović je agenciji Beta danas rekao da bi, u slučaju da šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen na sednicu SB povede i premijera Kosova Ramuša Haradinaja, na sednici SB trebalo da bude i predstavnik srpske nacionalne zajednice sa Kosova i Metohije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije privelo je istražnom sudiji Veća za ratne zločine šest od devet ljudi protiv kojih je tužilac za ratne zločine podneo zahtev za sprovođenje istrage, saopštilo je danas to tužilaštvo.

Vlada Srbije donela je odluku da u “Jat ervejzu” uvede prinudnu upravu, a za prinudnog upravnika i v.d. direktora imenovala je Nebojšu Starčevića iz Srpskog pokreta obnove [SPO], saopštio je novinarima ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić. Kupovna moć stanovništva u decembru je porasla, tako da je prosečna neto zarada u celosti pokrila minimalnu potrošačku korpu, dok je za prosečnu trebalo izdvojiti 1,2 zarade, izjavio je ministar trgovine i turizma Srbije Bojan Dimitrijević.

On je rekao da je prosečna isplaćena zarada u decembru iznosila 17.346 dinara, a minimalna potroška korpa 12.640, dok je prosečna korpa bila 20.745 dinara. Starčević je rođen 1964. godine u Beogradu, a osnovnu školu i gimnaziju završio je u Moskvi i Beogradu.

Povodom informacija o oduzimanju licence za rad u Rusiji “AKA banci”, koja je pripadala “BK grupi”, u predstavništvu “BK grupe” u Moskvi Tanjugu je danas rečeno da ta banka više nema nikakve veze s njihovom firmom.

Tenderska komisija aerodroma “Beograd” izabrala je američku kompaniju “DinCorp International LLC” za najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju Kargo terminala na aerodromu, jer je ponudila najveća razvojna i investiciona sredstva, izjavio je danas predsednik komisije Goran Kaličanin.

Predsednik Vlade Republike Srbije Vojislav Koštunica razgovarao je danas u Beogradu sa zamenikom grčkog ministra inostranih poslova Janisom Valinakisom o saradnji dve zemlje, saopštio je kabinet srpskog premijera. “U razgovoru je bilo reči o daljem razvoju svestrane saradnje dve zemlje, opštoj bezbednosnoj situaciji u regionu i Procesu saradnje u jugoistocnoj Evropi”, navodi se u saopštenju.

Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte tvrdi da je Ante Gotovina u domašaju hrvatskih vlasti ali Zagreb igra dvostruku igru kako bi zaštitio haškog begunca, koji je optužen za zločine nad Srbima, od izručenja tom sudu, navedeno je u njenom pismu Evropskoj uniji, čiji je sadržaj otkrila agencija AFP.

Prema konačnim rezultatima opštih izbora u Iraku, Ujedinjeni irački savez – šiitska alijansa koju podržava veliki ajatolah Ali Sistani, osvojio je 140 od 275 mesta u parlamentu, koalicija dve kurdske partije 75, a šiitska lista odlazećeg premijera Ijada Alavija 40 poslaničkih mesta, saopštila je danas Nezavisna izborna komisija.

Hrvatska vlada je danas Hrvatskom saboru uputila na ratifikaciju po hitnom postupku sporazum između Hrvatske i Srbije i Crne Gore o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u SCG.

titi prava srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u SCG.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…