001_8.jpgZimski uslovi su izazov kako za automobile tako i za njihove vozače. Kao i u ostalim stvarima u životu, ključ uspeha leži u pripremi. Važno je da detaljno prekontrolišete svoj auto, bar dva puta godišnje. Pred zimsku sezonu treba proveri bitne delove automobila kao što su osigurači, svećice, kablovi, creva, antifriz, akumulator i drugo.

Anti friz je osnova svega. Većina novih automobila dolazi fabrički sa 50-50 mešavinom destilovane vode i anti friza. To bi trebalo da je sasvim dovoljno za naše prilike, ali nije loše za svaki slučaj proveriti sa vašim serviserom tačku mržnjenja rashladne tečnosti. Zamrznuta rashladna tečnost može uništiti blok motora. U zimskim uslovima prilično je bitno da prilikom startovanja ostavite auto da radi na leru određeno vreme, kako bi se svi delovi motora zagrejali. A to će vam pomoći i da odmaglite prozore ako su zamagljeni.

Pazite na motorno ulje, jer upravo najveći broj oštećenja nastaje prilikom hladnog starta, tako da treba da obezbedite dovoljnu količinu odgovarajućeg ulja koje će štiti motor od samog trenutka kad okrenete ključ.

Proverite nivo svih tečnosti i dopunite ukoliko je potrebno. Ovo naročito važi za tečnost za pranje šoferšajbne koju ćete u narednom periodu koristiti obilno. Ona mora da odgovara i ne mrzne na zimskim temperaturama. Zakonski, za predstojeću zimu morate imati najmanje dve zimske gume.

Istraživanja su pokazala da akumulatori mogu da izgube i do jednu trećinu svoje snage zbog niskih temperatura. Stalno korišćenje brisača, svetala i grejača čini veliki deo opterećenja akumulatora. Akumulator retko traje duže od pet godina, tako da zamena na vreme može biti pun pogodak. Vrlo važna stvar koju bi svi vozači trebalo da znaju jeste da prilikom paljenja automobila isključe sve potrošače struje(svetla, brisače, grejače, klimu…).

Ne zaboravite da, i pored svih priprema za zimu, vozite defanzivno, da poštujete pravila, da se prilagođavate uslovima saobraćaja, da držite pravilnu distancu, da u uslovima leda izbegavate vožnju ukoliko je to moguće.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…