Dom kulture 2.jpgU utorak, 1. novembra u 20 časova u Holu Centra za kulturu biće održana predstava “Političko groblje” Ljubivoja Tadića koja je nastala na osnovu dnevničkih beležaka doajena srpskog novinarstva Slavoljuba Đukića. Ulaz je besplatan.

Knjiga je za tri godine imala tri izdanja i prodata u više od 3.000 primeraka, i u njoj autor objašnjava da je mnogo toga video, da nije bilo političkog događaja kome nije prisustvovao i da je imao potrebu da sve to ispriča.
“Sa 14 godina sam ušao u javni život, gledao sam na valjevskoj pijaci vešanje Stjepana-Steve Filipovića, sa 16 otišao u rat, doživeo nemačku okupaciju, učestvovao u oslobađanju Beograda 1944, prošao pakao Sremskog fronta, proveo u novinarstvu više od pola veka, poznavao mnoge aktere jugoslovenske i srpske drame u drugoj polovini prošlog veka”, ispričao je autor.
Đukić sa radoznalošću očekuje da vidi kako će publika reagovati na predstavu. On ističe da je izvesno da će njegova knjiga imati i četvrto izdanje, međutim smatra da “Političko groblje” treba da se štampa u dve knjige, jedna bi obuhvatila period Titovog režima, a druga vreme nakon Tita.
Reditelj predstave Ljubivoje Tadić ocenjuje da je Đukićeva knjiga dragocena zbog svoje verodostojnosti i načina na koji autor opisuje događaje poslednjih 60 godina, te da predstavlja značajan prilog za istoriju našeg naroda.
“U predstavi sam koristio materijale do osamdesetih godina, a drugi deo živimo danas”, kaže Tadić.
On je objasnio da je težište u predstavi stavljeno na srpsku političku scenu i obuhvata period od mladalačkih dana Đukića, koji je i glavni junak komada, pa sve do osamdesetih godina prošlog veka.
U predstavi mu na izvestan način pomažu Radivoje Marković sa svojim prenosima utakmica, što je paralela sa Đukićem koji je karijeru započeo kao sportski novinar, kao i novinar Marko Marković, dok Predrag-Cune Gojković izvodi kompoziciju “Nesreća Srbina” Vojislava Vokija Kostića, kojom dočekuju publiku.
Predstava, prema Tadićevim rečima, pripada političkom pozorištu i opisuje prošle događaje, ali i “posmatra” ono što se dešava danas “u političkom životu i groblju Srbije”.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…