nesreca.jpgOd svakog 1. septembra, kada počinje školska godina, pred roditeljima, nastavnicima i policijom je važan, težak i društveno koristan zadatak, da se deca nauče da paze u saobraćaju i da što manje budu žrtve nesreća, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.
Strog zakon o bezbednosti saobraćaja, koji je stupio na snagu krajem 2009. godine, u prvoj godini primene dao je efekte, ali je potom došlo do “opuštanja vozača”, što je dovelo do povećanja broja žrtava saobraćajnih.

U poslednjih pet godina poginulo je 151 dete u saobraćaju, a iako se taj broj godinama smanjuje, u prvih sedam meseci ove godine već je poginulo devetoro dece. Deca najviše ginu u svojstvu putnika 44 odsto, u svojstvu pešaka tri odsto manje, dok je zabeležen i jedan broj poginule dece biciklista, pa je stoga i pokrenuta kampanje “Pažnja sad”, posvećene bezbednosti dece u saobraćaju.

Kampanja je počela od danas i biće usmerena na decu, roditelje, nastavnike i na vozače.
Agencija je pripremila i muzičku numeru koja deci treba da pomogne da zavole saobraćajna pravila, a vozače da upozori na zone škole gde je neophodno smanjiti brzinu ispod 30 km/h.

Kada je reč o bezbednosti u saobraćaju, Jovanović je naveo da je za prvih sedam meseci povećan broj poginulih i povređenih za sedam odsto, dok je smanjen ukupnog broja saobraćajnih nezgoda.

Do kraja jula 250 ljudi je ostalo bez vozačke dozvole, a na osnovu pravilnika o unapređenju znanja vozača kojima su oduzeta dokumenta, koji je stupio na snagu 18. avgusta, oni imaju pravo da učestvuju na seminarima o bezbednosti u saobraćaju.

Prvi seminari će početi da se organizuju u septembru, kazao je Jovanović i dodao da Agencija još nije dobila nijednu prijavu, jer kažnjeni vozači najpre moraju da izmire novčane obaveze, izdrže zakonske kazne, podvrgnu se lekarskom pregledu, a još 90 dana nakon toga se mogu prijaviti za prisustvo seminarima.

Jovanović je istakao da je sve to u cilju eliminisanja neodgovornih vozača iz saobraćaja, podsetivši da od 1. septembra počinje primena sistema “”bonus-malus””, odnosno većih osiguranja za automobile osoba koje su učestvovale u saobraćajnim nesrećama.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…