upis-skole.jpgNa fakultetima i visokim školama na kojima je posle prvog upisnog roka ostalo slobodnih mesta, iduće nedelje počinje septembarski upisni rok. Dr Mirjana Vesović, načelnik u sektoru za visoko obrazovanje i koordinator upisa za visokoškolske ustanove u Srbiji, kaže da je na univerzitetima ostalo 1.246 mesta na budžetu i 3.706 indeksa za samofinansirajuće studente, dok će se mladi na visokim školama boriti za 981 budžetski i 3.472 samofinansirajuća indeksa.

U junskom upisnom roku su bile najtraženije medicinske studije, kao i fakulteti u društveno-humanističkoj grupaciji, a za drugi rok najviše mesta je ostalo u tehničko-tehnološkoj i prirodno-matematičkoj grupaciji. Sagovornica međutim, ukazuje na činjenicu da je ove godine poraslo interesovanje studenata za pojedine tehničke i matematičke fakultete.

Ona kaže da je za drugi konkursni rok ostalo dosta besplatnih indeksa, kao i da ima praznih klupa i na nekim vrlo interesantnim smerovima, pa savetuje da kandidati dobro izlistaju spisak slobodnih mesta koji se nalazi na sajtu Ministarstva prosvete i nauke www.mpn.gov.rs.

„Politika” priprema novi „Vodič zabrucoše”koji će se u listu naći 30. avgusta, neposredno uoči drugog upisnog roka, takoda će neupisani kandidati moći dapogledaju gde je sve ostalo nepopunjenih klupa, uz ostale neophodne informacije u vezi sa prijemnim ispitima i studiranjem.

Primeraradi, samofinansirajućihindeksajoš imanaVisokojposlovnoj školiuNovomSadu, zatimnaFilološkomfakultetuuBeogradu (srpskijezikiknjiževnost), potomnavojnoindustrijskominženjerstvunaMašinskomfakultetuuKragujevcu, stomatologijinaMedicinskomfakultetuuPrištini, aslobodnihindeksaimainanekolikoumetničkihfakulteta.

Dr Vesović kaže i da je pristiglo dosta zahteva za dodatne indekse i da će Ministarstvo o njima odlučivati takođe u septembru.

– Dobili smo zahteve Fakulteta bezbednosti, Ekonomskog iz Beograda, Fakulteta organizacionih nauka, Medicinskog fakulteta iz Prištine, Pedagoškog iz Jagodine, zatim Beogradske poslovne škole, Visoke medicinske škole iz Ćuprije i Visoke zdravstvene iz Zemuna, Visoke železničke, Visoke hotelijerske škole… Ima i nekoliko peticija studenata, na primer sa FON i Medicinskog fakulteta u Beogradu – kaže dr Vesović.

Ona napominje i da kandidati za indeks Fakulteta likovnih umetnosti sada prvi put izlaze na „megdan” i da upis ovde traje od 22. avgusta do 14. septembra. Za sve ostale upis počinje prijavljivanjem kandidata 1. i 2. septembra, prijemni ispiti su od 5. do 7. istog meseca, a nakon toga sledi objavljivanje rezultata. Podela indeksa mora biti završena do 20. septembra.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…