valjevo5.jpgGradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević i župnik slovenačkog grada Velenja Bojan Kontič potpisali su protokol o saradnji u industriji, rudarstvu, kulturi, obrazovanju, sportu i drugim oblastima.
Saradnja između ova dva grada traje već desetak godina, a naročito je intenzivirana otkako je pre nekoliko godina slovenačka kompanija “Gorenje” u Valjevu izgradila fabriku rashladnih uređaja, koja je zaposlila više od 600 Valjevaca.

– Između naša dva grada postoje mnoge sličnosti u raznim oblastima i zato mi nismo na početku saradnje već ona traje duži niz godina i nakon potpisivanja ovog dogovora ona će se dalje proširivati i napredovati – izjavio je Kontič.

Na pitanje da li je tokom ove trodnevne posete delegacije Velenja Valjevu bilo reči i o konkretnim projektima, Drago Bahum, član Upravnog odbora “Gorenja”, rekao je da je sigurno da ta kompanija sa svojim fabrikama ostaje u Valjevu, gde ima konkretne programe daljeg investiranja, ali da se u razvoju ovog giganta mora voditi računa i o uspešnom razvoju ostalih delova “Gorenja” u Staroj Pazovi, Zaječaru, Čehoslovačkoj, Skandinaviji.

Obrazovni centar “Gorenja” iz Velenja i tehnička škola u Valjevu već su uspostavili dobre odnose i saradnju putem razmene učenika i njihove obuke, sve do nostifikacije diploma valjevskih srednjoškolaca u Sloveniji.

Uspešnu saradnju ostvaruju već nekoliko godina i osnovne škole iz Valjeva i Velenja, putem razmene učenika, sve do učenja slovenačkog jezika u valjevskim školama i učenja srpskog jezika u slovenačkim školama.
Izvor: Kurir

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…