gradiliste2.jpgASNS Granski sindikat građevinarstva, industrije građevinskog materijala, drvne industrije i putne privrede povodom 8. avgusta Dana građevinara još ranije su upozorili da građevinarstvo u Srbiji nikada nije bilo u težoj i neizvesnijoj situaciji.
Najveći problem građevinarstva je naplata potraživanja za izvedene radove.

Građevinske firme, koje izvode radove, moraju da izvrše nabavku neophodnog materijala, dok država, kao investitor, svoje obaveze prema izvođačima vrši sa zakašnjenjem od 3 do 12 meseci, a pri tome od preduzeća, zahteva uplaćivanje PDV – a svakog meseca, što dodatno opterećuje i ovako njihov težak položaj .

Veliki problem u građevinskoj industriji je i rad na crno. Po tom pitanju država do sada ništa nije preduzela za rešavanje ovog problema. Građevinska preduzeća suočena su i sa surovim uslovima tendera za poslove koji se finansiraju iz budžeta.
Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić izjavio je danas da se u putnoj privredi radi punom parom, a u visokogradnji da stvari idu na bolje.

ASNS Granski sindikat građevinarstva, industrije građevinskog materijala, drvne industrije i putne privrede upozorava Vladu Srbije i nadležne institucije da je kucnuo zadnji čas za preduzimanje zakonskih mera za spasavanje građevinske industrije.

Ukoliko se ne preduzmu konkretne mere može se očekivati da bez posla ostane više od 100.000 ljudi i totalno gašenje građevinskih firmi zbog nelikvidnosti.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…