valjevo5.jpgSpomenik palim borcima u oružanim akcijama posle 17. avgusta 1990. godine kao i umrlim ratnim vojnim invalidima koji je postavljen na platou ispred Fonda PIO osveštan je na Vidovdan, a ujedno je služen i parastos u znak sećanja na sve one koji su položili živote za otadžbinu. Episkop valjevski Gospodin Milutin podsećajući ujedno i na praznik Vidovdan je rekao ovom prilikom da je velika radost što je danas u sred Valjeva osveštan spomenik, sveti krst koji je simbol pobede. Podsećajući na velikane ovoga kraja, Vojvodu Živojina Mišića, Iliju Birčanina, Avu Justina i Vladiku Nikolaja, episkop milutin je rekao da su svi oni imali boga u srcu, ali važno pokloniti se poginulim borcima i poštovati sve ono što su učinili.

Spomen-obeležje je urađeno po odluci gradske Skupštine na inicijativu štrajkačkog odbora ratnih vojnih rezervista, odnosno Udruženja boraca rata od 1990.

Spomenik je delo akademskog vajara iz Valjeva Nemanje Radojičića koji je želeo da se svojim jedinstvenim delom dostojanstveno oduži borcima iz ovog kraja, koji su izgubili živote devedestih godina u ratovima na teritoriiji bivše SFRJ. Pobedničko rešenje je takođe „u skladu sa ambijentalnim okruženjem, a izbor materijala je primeren ambijentu.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su pored porodica palih boraca i umrlih ratnih vojnih invalida i pedstavnici vojske, policije, grada Valjeva i članovi Udruženja boraca rata od 1990. Istovremeno su dodeljene i zahvalnice za pomoć u realizaciji projekta izgradnje spomen-obeležja episkopu valjevskom gospodinu Milutinu, predstavnicima grada, Udruženja Pobeda za Valjevo, predstavnicima SUBNOR-a, Vojske Srbije.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…