crkva.jpgSrpska pravoslavna crkva danas, 28. juna, obeležava Vidovdan kao pomen na pogibiju kneza Lazara Hrebeljanovića i stradanje Srba u bici protiv turske vojske na Kosovu polju kod Prištine, tog dana 1389. godine.
Vidovdan je prisećanje na poginule i umrle u svim ratovima i obilazak njihovih grobova, pa se na taj dan ne igra i ne peva. U sabornoj crkvi “Silaska svetog duha” u Nišu biće održane Vidovdanske svečanosti, najavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Kako je najavljeno, u 8.30 biće održan parastos postradalim od Maričke i Kosovske bitke do danas, a od 19 časova u porti crkve biće održana centralna manifestacija na kojoj će govoriti i patrijarh srpski Irinej.

Na početku kosovske bitke Srbi su beležili pobedu, ali i poraz na kraju koji je doveo do gubitka nezavisnosti u narednih skoro pet vekova, iako je taj boj zadugo zadržao dalji prodor Turaka u Evropu.

Stradanju srpskih vojnika je posvećen spomenik podignut na Gazimestanu 1953. godine, rad Aleksandra Deroka.

Vidovdansko stradanje Srba poistovećeno je sa Hristovim i sa osnovnim idejama hrišćanske vere.

Vidovdan je, prema mišljenju naših istoriografa, važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta. On je poseban značaj dobio u vreme stvaranja nove srpske države, a za zvaničan državni praznik bio je uveden 1889. na 500 – godišnjicu Kosovskog boja. Kao nacionalni praznik je opstao do kraja Drugog svetskog rata.

Posle Kosovske bitke telo kneza Lazara (1329-1389) je sahranjeno u manastiru Ravanica, a u seobi Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem krajem 17. veka je preneto u fruškogorski manastir Vrdnik. U Ravanicu su mošti vraćene 1989, na 600. godišnjicu Kosovske bitke.

Lazareva žena, kneginja Milica, posle muževljeve pogibije se zamonašila, uzela ime Jefimija i, po predanju, zajedno sa ženama poginulih srpskih vojnika, osnovala manastir Ljubostinju kod Trstenika.

Na mestu bitke na Gazimestanu kao endemska vrsta vekovima cveta crveni kosovski božur.Vidovdan je prisećanje na poginule i umrle u svim ratovima i obilazak njihovih grobova, pa se na taj dan ne igra i ne peva.

U sabornoj crkvi “Silaska svetog duha” u Nišu biće održane Vidovdanske svečanosti, najavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…