marshlogo.gifProgram TV Marš u kablovskom sistemu SBB-a u Valjevu emituje se na 69 kanalu umesto 61 kao do sad, a razlog je digitalizacija SBB-ove kablovske mreže i dostupnost D3 usluge. Pored kablovskog digitalnog signala u Beogradu, Novom Sadu i Nišu unapređen kvalitet slike i tona na svojim televizijskim kanalima, praktično bez dodatnih troškova sada može gledati i u Valjevu, Šapcu i Užicu.

Strategijom za prelazak na digitalno emitovanje signala predviđeno je da Srbija na digitalnu televiziju pređe 4. aprila 2012. godine, da bi se uskladila sa rokom kada će to učiniti zemlje EU i regiona. Većina evropskih zemalja već je prešla na digitalno emitovanje, mada rok za potpunu digitalizaciju televizijskog i radijskog signala koji je postavila Međunarodna telekomunikaciona unija ističe 2015. godine.

Šta to znači za obične građane? Oni koji imaju nove, LCD i plazma televizore ne moraju da lupaju glavu. Bez obzira na to da li televizijski signal primaju preko kućne antene ili su priključeni na kablovsku mrežu, biće u stanju da gledaju digitalni TV signal, ne trošeći novac na kupovinu dodatne opreme. Kablovski distributeri digitalni signal pretvaraće u analogni i tako će ga distirbuirati do korisnika koji imaju stare televizore, a za one koji imaju nove televizore već sad nude mogućnost gledanja programa u digitalnom formatu. Naravno, koliko vas to dodatno košta zavisi i od distributera, ali i od paketa.

Većina građana još uvek nije dovoljno informisana i ne zna da li će morati da kupuje nove televizore, baca stare ili otplaćuje set top boksove u ratama – i koliko će to na kraju sve da nas košta.
To će najviše osetiti seosko stanovništvo ili siromašniji u gradovima, jer oni, uglavnom, nisu pretplatnici kablovske TV. Država će pripremiti pomoć za 300.000 socijalno najugroženijih porodica, kako bi im omogućili kupovinu dekodera.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…