njive-livade2.jpgU organizaciji Direkcije za poljoprivredu i robne rezerve grada Valjeva u Mađarskoj je prošle nedelje boravila grupa poljoprivrednika iz valjevskog kraja. Prvo studijsko putovanje bilo je prošle godine u novembru kada je 40-ak poljoprivrednika posetilo opštinu Omrož u Sloveniji. Ovo putovanje se pokazalo kao veoma korisno, pa je nastavak usledio i ove godine, a verovatno će se nastaviti i u narednom periodu.

Direktor Direkcije, Predrag Erić, je između ostalog istakao da mađarski poljoprivrednici nemaju više znanja od naših, nemaju ni bolju zemlju, ni bolji stočni fond, ali su daleko organizovaniji zahvaljujući subvencijama koje im daje država, povoljnim kreditima i sredstvima iz fondova EU, ali da ipak postižu dobre rezultate.

Poljoprivrednici su u periodu od četiri dana posetili tri farme na kojima su imali mogućnost da vide zasade voća (šljive, jabuke, kajsije), takođe su imali priliku da vide farme koje se bave proizvodnjom tovnih grla, kao i farmu organske poljoprivrede.

Branko Simić iz Sušice, Branislav Tadić iz Valjevske Loznice i Đorđe Puzderlinski iz Valjeva istakli su na današnjoj konferenciji za novinare, da su u veoma kratkom vremenskom intervalu imali intenzivan program koji bi mogao da im pomogne u daljem radu, tj. posluži daljem bavljenju poljoprivredom .

Jedan od poljoprivrednika, Đorđe Puzderlinski, istakao je da su im veći posedi, da su počeli sa uvođenjem novijih tehnologija i da njihovi voćnjaci koriste sisteme za navodnjavanje i za to imaju pomoć od države.

Andra Savčić, direktor Centra za organsku proizvodnju je saopštio da su u okviru posete Mađarskoj, organizovali i obilazak organske farme koja se bavi isključivo stočarskom organskom proizvodnjom.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…