ispetnica8.jpgProlećni seminari u IS Petnica nastavljaju se izvođenjem praktične terenske i blok nastave za učenike Geološke i hidrometeorološke škole Milutin Milanković. Od 19. do 22. maja na programu je eksploratorijum.

Astronomija
Prolećni seminar astronomije je na programu od 15. do 18. maja i ima za cilj pripremu polaznika za rad na samostalni projektima. Ka tom cilju je usmeren i deo predavanja. Pored toga predstavljene su i druge, aktuelne teme u ovoj oblasti, kao: crne rupe, masivne crne rupe u blizini naše galaksije, međuzvezdane misije, ostaci supernovih… Zadatak za polaznike je finalizacija predloga projekata i njihova prezentacija.
Geološka praksa
Od 15. do 18. maja organizuje se praktična terenska nastava, prema nastavnom planu i programu Geološke i hidrometeorološke škole, za učenike III razreda ove škole, smer – geološki tehničar za istraživanje mineralnih sirovina. Program geologije ISP priprema za realizaciju terensku nastavu, koja se izvodi kroz rad na terenu (šire područje okoline Tamnave, Lazarevca, Aranđelovca, Valjeva i Uba) i kabinetski rad koji podrazumeva obradu podataka.
Nastava se izvodi iz predmeta Ležišta mineralnih sirovina i istražni radovi.
Realizuju su teme: Istraživanje ležišta mineralnih sirovina po određenoj maršruti, Šlihovska prospekcija i Obrada terenskih podataka (izrada terenskog dnevnika po danima za određenu maršrutu).
Za učenike IV razreda, smer – geološki tehničar za geotehniku i hidrogeologiju realizuje se praktična blok nastava iz predmeta Metode hidrogeoloških istraživanja, a prema nastavnom planu i programu škole. Nastava se izvodi kroz rad na terenu (okolina Stanice), u laboratoriji (izrada hemijske analize) i kabinetu (obrada podataka). Teme su : Hidrogeološko kartiranje, Obrada terenskih hidrogeoloških podataka, Metode hemijske analize prirodnih voda, Izrada hemijske analize podzemnih voda, Obrada podataka hemijske analize podzemnih voda.
U realizaciji učestvuju stručni radnici Stanice i profesori škole.
Exploratorium
U periodu od 19. do 22. maja, u ISP će se održati prolećni Exploratorium, seminar namenjen temama vezanim za naučni metod. Tema ovogodišnjeg eksploratorijuma je Utopija/Distopija. Cilj je da se prikaže različitost pristupa u različitim naukama, ali da se u isto vreme istaknu zajedničke odlike metodologije istraživanja koje su invarijanta u tim pristupima. Neke od tema su: Vreme istorije, Vreme u evolucionoj biologiji, Filozofske teorije vremena, Čitanje – dešifrovanje – prevođenje – razumevanje, Berzanski izazovi: vreme je novac, Razumevanje jezika pomoću brojeva, Temporalni aspekti kognitivnih procesa.
Prošle nedelje u Petnici
Od 12. do 15. maja, realizovani su prolećni seminari antropologije i lingvistike. Oba seminara su bila metodološkog karaktera usmerena na povezivanje teorijskih pristupa sa metodologijom buduđih polazničkih istraživanja. Antropolozi su slušali i o antropologiji mita i rituala, antropologiji muzike, reprezentaciji ženskosti u pop-kulturi, sociologiji Pjera Burdijea, problemima distinkcije u savremenoj Srbiji… Odabrana predavanja iz lingvistike bila su iz dijalektologije, razvojna psiholingvistike, leksičkih odnosa, eksperimentalne fonetike…

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…