medicinske_ sestre 2.jpgSutra se obeležava Međunarodni dan sestrinstva. Taj datum će nizom aktivnosti obeležiti strukovna udruženja u Srbiji. Tako će Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Srbije tim povodom održati svečanu akademiju, u okviru trećeg međunarodnog stručnog kongresa koji se do 14. maja održava u Čačku. Tom skupu će prisustvovati i medicinske sestre i tehničari iz Valjeva.

Međunarodni dan sestrinstva biće obeležen i u Službi patronaže Doma zdravlja Valjevo, u okviru Škole za trudnice i roditeljstvo, u četvrtak 12. maja u 11 časova, kada će patronažne sestre i medicinske sestre koje rade na Neonatologiji i u Porodilištu govoriti o značaju njihove struke i posla koji obavljaju negujući trudnice i novorođene bebe.

Međunarodni dan sestrinstva se tradicionalno obeležava u znak sećanja na medicinsku sestru Florens Najtingel, rođenu 12. maja 1820. godine, koja se celog života borila za unapređenje svoje profesije i prava žena. Nakon školovanja prijavila se za odlazak u Tursku, gde je sa grupom od 38 medicinskih sestara brinula o ranjenicima i to je bila prva grupa žena, koje su kao medicinski radnici otišle na front.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…