milos-bugarin-PSK.jpgDomaćoj privredi, umesto reprograma kredita, trebalo bi da budu ponuđeni subvencionisani krediti za poboljšanje likvidnosti, a da banke pokažu dobru volju i smanje kamate na kredite realnom sektoru, smatra predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin.
On je komentarišući najavljene mere Vlade Srbije za reprogramiranje dugova privrede, rekao Tanjugu da one moraju biti usaglašene i sa bankarskim institucijama i sa Narodnom bankom Srbije (NBS), kao i da su visoke kamatne stope koje su banke zaračunavale privredi kada su davale kredite, jedan od uzroka rasta nelikvidnosti.

Bugarin je podsetio da privrednici u proteklih nekoliko godina nisu mogli od banaka da povuku kredit jeftiniji od 23 odsto godišnje, kada je u pitanju dinarski zajam.
Bugarin je upozorio da ishitrene mere, koliko god kratkoročno dale nekog efekta, na duži rok mogu ugroziti i stabilnost finansijskog sektora.

Predsednik PKS je skrenuo pažnju da u Srbiji postoji veoma mali broj privrednih društava koja mogu računati sa profitom tri, pet ili sedam odsto godišnje, jer su u zemlji veliki problem veoma usitnjen realni sektor i velika opterećenja po osnovu poreza i doprinosa, što povećava troškove poslovanja.

Prema Bugarinu, gotovo ništa nije urađeno da budu smanjeni troškovi poslovanja kako bi bila omogućena veća likvidnost kompanija.

U međuvremenu je bila i velika apresijacija deviznog kursa u odnosu na švajcarski franak, evro, koji nije bio praćen rastom zarada, tako da je usledila nemogućnost vraćanja kredita, dodao je sagovornik Tanjuga.

Po Predsedniku PKS, svakom kreditnom dužniku treba izmeriti kreditnu sposobnost u naredne dve godine.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…