zemljotres.jpgEfikasno reagovanje lokalnih samouprava u slučaju zemljotresa i stvaranje uslova za veću bezbednosti građana Srbije i njihove imovine u slučaju ove elementarne nepogode biće u fokusu četvrtog sastanak Grupe sertifikovanih opština koji će se održati 29. aprila na Divčibarama.

Skup predstavnika lokalnih samouprava i Republičkog seizmološkog zavoda, zakazan za 9 časova u hotelu „Vujić“ na Divčibarama, otvoriće gradonačelnik Valjeva gospodin Zoran Jakovljević i gospodin Đorđe Babić, zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Učesnici će razmatrati načine za poboljšanje koordinacije i efikasnije saradnje između lokalnih i republičkih vlasti, te ostalih relevantnih institucija u slučajevima zemljotresa.

Grupa sertifikovanih opština (CMG) neformalna je mreža predstavnika 52 opštine širom Srbije koje poseduju sertifikat USAID za unapređenu pripravnosti za reagovanje u vanrednim situacijama, i istovremeno jedan od prvih foruma namenski osnovanih kako bi se sistematski radilo na poboljšanju bezbednost građana i njihove imovine u vanrednim situacijama – jednog od glavnih ciljeva Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji.

Kroz aktivnosti Grupe sertifikovanih opština, lokalne samouprave imaju priliku da pored opšte bezbednosti svojih građana i njihove imovine unaprede i komunikaciju sa republičkim vlastima i aktivno utiču na kreiranje efikasnijeg sistema reagovanja u vanrednim situacijama na republičkom nivou.

“Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova je u procesu formiranja lokalnih štabova za upravljanje vanrednim situacijama širom zemlje i ovakvi sastanci mogu biti od vitalnog značaja za lokalne vlasti. Na sastancima opštine imaju pristup najnovijim rešenjima za upravljanje vanrednim situacijama i pomažu nam da pružimo bolju zaštitu svim građanima Srbije”, rekao je Predrag Marić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije.

Novinari se najljubaznije pozivaju na svečano otvaranje sastanka, koje je zakazano za petak, 29. april, sa početkom u 9 časova, na planini Divčibare – Hotel Divčibare Vujić.

USAID Program za planiranje i reagovanje u vanrednim situacijama radi sa opštinama u Srbiji na unapređenju sistema planiranja, reagovanja i otklanjanja posledica u vanrednim situacijama. Ovaj program ima za cilj uspostavljanje održivog i sistematskog pristupa upravljanju vanrednim situacijama na lokalnom nivou, i pomaže opštinama da ispune zakonske obaveze i međunarodne standarde u ovoj oblasti. Opštine koje te standarde ispune biće sertifikovane kao pripravnije za reagovanje u vanrednim situacijama, a do danas su 52 opštine i grada primile ovo priznanje. Trenutno je 80 opština uključeno u programske aktivnosti.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…