ispetnica8.jpgOd 29. marta do 4. aprila, u Istraživačkoj stanici Petnica na programu su tri multidisciplinarna seminara za polaznike koji su ove godine, prvi put, postali petnički đaci. Seminar će pohađati 73 polaznika iz Srbije, BiH i CG.

Naime, jedan broj polaznika, u svojim prijavama za ovogodišnje seminare, nije se baš precizno opredelio za neku od naučnih oblasti koje se izučavaju u Stanici, nego su pokazali interesovanje za više naučnih disciplina. Zbog toga su orgaizovana tri interdisciplinarna programa, iz oblasti društvenih, prirodnih i matematičko-tehničkih nauka, kako bi se pružila šansa polaznicima da, za naredni period, odaberu oblast koja ih je najviše zainteresovala. Obzirom na multidisciplinarnost programa u realizaciju je uključen veliki broj stručnih saradnika sa odgovarajućih fakulteta i instituta.

Društvene nauke
Tema seminara je Društvene nauke u vremenu i prostoru. Cilj je da se polaznici upoznaju s opsegom istraživanja društvenih nauka, kao i sa pojedinačnim disciplinama odgovarajućih petničkih programa. Opšti okvir je vreme i prostor, pa će pored predstavljanja discipline svaki od programa (antropologija, arheologija, istorija, lingvistika i psihologija) imati i jedno predavanje gde će pokazati kako se vreme i prostor posmatraju iz ugla te discipline.
Osim toga, polaznici će raditi zajedničke i individualne vežbe i imaće radionice kroz koje će se pokušati da se podstaknu da kritički i kreativno razmišljaju. Teme su raznovrsne, od Predrimsko i rimsko vreme na Balkanu do Da li kiborzi sanjaju biomehaničke ovce? Virtuelni prostor i antropologija. Za polaznike će sigurno biti zanimljiva aktivnost po Tehnologiji otvorenog prostora u kojoj oni imaju priliku da samoorganizuju način rada, a cilj je da formulišu šta je to što ih interesuje u domenu društvenih nauka. Ovim aktivnostima će rukovoditi Jasmina Nikolić, član tima stručnjaka, za reformu visokog obrazovanja Ministarstva prosvete.

Prirodne nauke
U radu seminara prirodnih nauka učestvuju polaznici koji se zanimaju za oblasti hemije, biologije, geologije i biomedicine. Cilj je da se polaznicima, koji su različitih interesovanja, približi svaka od ovih oblasti kroz zanimljiva predavanja. Osim toga, biće obrađen i način na koji moderna nauka funkcioniše, i šta je sve od opštih znanja i veština potrebno da bi se neko bavio naučnim radom. Kroz tribine i razgovore biće diskutovane teme koje su u fokusu interesovanja savremene nauke, ali i medija, poput različitih formi pseudonauke i manipulacije genima.

Tehničke nauke
Tokom sedmodnevnog seminara polaznici će biti u prilici da se upoznaju sa temama iz oblasti matematike, fizike, astronomije, računarstva i elektronike. Insistiraće se na primenjivom znanju, praktičnim vežbama i ličnoj inicijativi polaznika.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…