penzioneri 1.jpgMeđunarodni savetodavni dani za sve koji su bili ili jesu zaposleni u Srbiji ili Austriji odražće se u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje u Beogradu 6. april od 9.00 do 16.00 časova. Stručnjaci nosilaca penzijskog i invalidskog osiguranja toga dana davaće savete o ostvarivanju prava u primeni sporazuma o socijalnom osiguranju zaključenog između naše zemlje i Austrije, a davaće i konkretne informacije i pravne savete u vezi sa predmetima osiguranika koji imaju periode osiguranja navršene u dve države i korisnika koji su već ostvarili neko pravo po tom osnovu.

Savetovanje će biti organizovano u zgradi Fonda na Novom Beogradu. Po već ustaljenoj praksi, prilikom zakazivanja termina, zainteresovani građani će ostavljati svoje podatke, ime i prezime, jedinstveni matični broj građana, razlog zbog kojeg žele da učestvuju na savetovanju, odnosno pitanje koje im je sporno itd. Na taj način, biće omogućeno da zaposleni u stručnoj službi Fonda, blagovremeno, uvidom u predmete, pripreme odgovore na pitanja, odnosno informacije o kretanju konkretnih predmeta, tj. fazi u kojoj se postupak odlučivanja trenutno nalazi.

Cilj je, svakako, da se što veći broj građana odazove, odnosno uključi u savetovanje, jer je to jedinstvena prilika da u neposrednom kontaktu sa savetodavcima dobiju potrebnu pravnu pomoć i otklanjanju eventualnih dilema.

Iskustvo sa prethodnih razgovora, koji su bili organizovani prošle godine u Beču, i to po prvi put nakon „pauze” od skoro 30 godina, govori da je njihovo održavanje od izuzetnog značaja, jer umnogome doprinose ubrzanju samog postupka ostvarivanja prava, razrešavanju spornih pitanja i boljoj informisanosti građana, kada se radi o njihovim pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Odziv zainteresovanih lica u Beču bio je veliki (oko 40 osiguranika i korisnika dobilo je potrebne informacije, a rešen je i znatan broj urgencija, što je bilo i realno očekivati, imajući u vidu i brojnost srpske dijaspore u Austriji, a savetovanje je, kako sa naše, tako i sa austrijske strane, ocenjeno kao efikasno, uspešno sprovedeno i dobro organizovano).

Po okončanju „radnog dela“ savetovanja, narednog dana, 7. aprila, u skladu sa dogovorom koji je postignut sa austrijskom stranom, održaće se sastanak predstavnika Zavoda za socijalno osiguranje, Fonda i austrijskog nosioca penzijskog osiguranja (u sastavu austrijske delegacije će, pored ostalih, biti prisutan generalni direktor Zavoda, njegov zamenik i načelnik Odeljenja za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja), na kome će se izvršiti evaluacija dana razgovora održanih u Beču i u Beogradu i proceniti njihova uspešnost i opravdanost daljeg održavanja.

Imajući u vidu činjenicu da veliki broj osiguranika koji žive u Srbiji, odnosno Austriji, imaju periode osiguranja navršene na teritoriji druge države ugovornice, kao i da je znatan broj korisnika ostvario pravo na penziju ili neko drugo pravo iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja kod srpskog, odnosno austrijskog nosioca osiguranja, primenom odredaba bilateralnog sporazuma, može se očekivati je da će i budući dani razgovora, čiji će termini ovom prilikom biti dogovoreni, opravdati očekivanja i ispuniti svoj prevashodni cilj – pružanje besplatne pravne pomoći, otklanjanje eventualnih problema u primeni sporazuma o socijalnom osiguranju, brzom i efikasnom sprovođenju postupka ostvarivanja prava i, iznad svega, nastavljanju uspešne i konstruktivne srpsko-austrijske saradnje na polju socijalnog osiguranja.

Prikaži još ovjava iz Sport

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…