grejalica.jpgVlada Češke će dati donaciju Valjevu za izgradnju dela vrelovoda od Gradske toplane u prigradskom naselju Gorić do Regionalne opšte bolnice, saopšteno je danas iz Gradske uprave.

Zahvaljujući toj pomoći biće nastavljena toplifikacija Valjeva, a grejanje iz gradske toplane dobiće stanovnici naselja Zbratimljeni gradovi, Milivoje Bjelica, Sreten Dudić i Radnička kolonija, koja se nalaze u blizini bolnice.

Priključenje valjevske bolnice na gradsku toplanu neophodno je zbog smanjenja aerozagađenja, a radovi bi trebalo da budu završeni u narednih godinu i po.

U 2011. godini bi se gradili i toplovodi ka prigradskom Novom naselju, odnosno mesnoj zajednici Stari grad u centru Valjeva, jer je “Toplana” dobila krediti od 3,4 miliona evra za nastavak toplifikacije grada od nemačke KfW banke.

Kredit je odoboren na 12,5 godina sa grejs periodom od 2,5 godine i godišnjom kamatom od dva odsto.

Valjevo je gradsku toplanu, u koju je uloženo 13 miliona evra, dobilo 2007. godine sredstvima Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR), kao i novcem iz gradskog budžeta i komercijalnim kreditima banaka.

Od tada je izgrađeno 13 kilometara vrelovodne mreže, a od 80 postojećih, ugašeno je 40 lokalnih i blokovskih kotlarnica u Valjevu, što je značajno smanjilo zagađenje vazduha u gradu.

Usluge gradske toplane trenutno koristi oko 8.000 vlasnika stanova i poslovnog prostora.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…