infakt__frame.jpgMinistarstvo finansija uskoro će razmatrati predlog pojedinih lokalnih samouprava i privrednika da se donese uredba o utvrđivanju komunalnih taksi u opštinama i gradovima, najavio je Slobodan Ilić državni sekretar u Ministarstvu finansiju na panel diskusiji organizovanoj drugog dana Sajma lokalnih samouprava koji se održava u novobeogradskoj Hali sportova. U saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština biće prikupljeni predlozi lokalnih samouprava uoči konačnog uobličavanja uredbe o utvrđivanju komunalnih taksi.

Predstavnici lokalnih samouprava iz Srbije koji su učestvovali na panel diskusiji ukazali su na niz problema sa tzv. ’’firmarinama’’. Lokalne samouprave su ove godine, zbog ekonomske krize i smanjenih transfera iz republičkog budžeta za oko 40 odsto, pribegle povećanju lokalnih nameta sa ciljem da prikupe više sredstava u lokalni budžet.
Plan Ministarstva finansija je da se zakon o javnoj svojini usvoji u prvom kvartalu naredne godine, rekao je državni sekretar Slobodan Ilić. Donošenjem tog zakona biće definisano šta je imovina države, pokrajina i jedinica lokalne samouprave, kao i način kako će se raspolagati tom imovinom. Prema njegovim rečima, zakon o javnoj svojini doprineće boljem funkcionisanju lokalnih samouprava i efikasnijem gazdovanju državnom imovinom i dovesti do opšteg razvoja i povećanja zaposlenosti.

Istovremeno,neophodno je jačanje kapaciteta lokalnih samouprava, jer bez toga neće biti uspešno prenete ingerencije centralne vlasti na lokalni nivo, naglasio je Ilić.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…