is_petnica.jpgU četvrtak 4. novembra u IS Petnica počinje realizacija poslednjih ovogodišnjih seminara za učenike srednjih škola. Na programu su i IX škola primenjene fotografije i biomedicine. Seminari traju do 8. novembra.

Fotografija
Deveta škola primenjene fotografije je na programu od 4. do 8. novembra. Škola primenjene fotografije, pod nazivom Petnička pećina u fokusu namenjena je polaznicima petničkih obrazovnih programa, i njihovom osposobljavanju za primenu fotografije u istraživačkom procesu.
U radu IX Škole, pored redovnih petničkih polaznika, učestvuju i srednjoškolci iz Pančeva, članovi eko-sekcija u svojim školama, a škola će imati još jednu temu: EKOFoto.
Rad će se bazirati na praktičnom radu i to snimanju enterijera i eksterijera Petničke pećine. Radiće se i makrofotografija, studijska fotografija, astrofotografija, snimanje preparata kroz mikroskop, fotografsko beleženje prirodnog okruženja Petnice i ekoloških crnih tačaka u Petnici i njenoj okolini.
U nedelju, 7. novembra, sa početkom u 20:30 časova, u Istraživačkoj stanici će biti priređena izložba radova polaznika Škole.

Exploratorium
Exploratorium je specijalni program namenjen starijim polaznicima i studentima, mlađim saradnicima, koji su ranije učestvovali na petničkim obrazovnim programima.
Na Exploratoriumu se obrađuju različite multidisciplinarne teme, pre svega one koje se tiču istraživanja i metodologije naučnog rada. Ovaj jesnji seminar je posvećen naučnom metodu i zajedničkim principima istraživanja u različitim naukama.
Učesnici seminara su polaznici sa svih 15 obrazovnih programa zastupljenih u Stanici. Cilj seminara je da polaznici steknu “širu sliku” i razumevanje nauke u celini sa svim međusobnim vezama naučnih disciplina.

Biomedicina
U istom terminu (4. do 8. novembar) realizuje se jesenji seminar biomedicine. Seminar je posvećen završavanju letnjih projekata i njihovoj pripremi za Konferenciju koja će biti održana krajem meseca u IS Petnica. Na seminaru gostuju stručni saradnici sa Hemijskog fakulteta i Instituta u Vinči koji će održati nekoliko predavanja vezanih za hemiju proteina.

Prošle nedelje u Petnici
Jesenji seminar primenjene fizike i elektronike, koji je održan od 25. do 29. oktobra bio je posvećen završavanju projekata koje su polaznici radili u toku leta, a predavanja su bila iz oblasti napredne matematike, automatike i simulacije fizičkih procesa.
Jedan polaznik je seminar ovako opisao:
Atmosfera na seminaru primenjene fizike i elektronike, nasuprot predrasudama, nije strogo školaska. Kroz profesionalan rad saradnika postiže se raspoloženje u kome učenje indukuje osećaj satisfakcije i samoispunjenja. Polaznici su raznoliki, čime se postiže pojačan razvoj kako socijalne tako i emotivne inteligencije. Kroz ovakav spektar doživljaja inicira se psihofizički mir zbog koga se nakon povratka iz Petnice osećamo sveže i zadovoljno.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…