toplana.jpgGrejna sezona u Srbiji će početi na vreme, ali je energetski sektor u finansijskoj krizi, tako da je potrebno povećati cene energenata, saopšteno je nakon sastanka Radne grupe Vlade Srbije za sigurnost snabedevanja energijom i energentima. Trenutno u Srbiji, kad je reč o snabdevanju energentima, nije tako loša situacija pa građani ne treba da očekuju probleme.
Međutim u finansijskom delu situacija je znatno lošija pa će se naredne nedelje na sednici vlade pokušati da se nađe neko rešenje “kako bi svi učesnici u igri snosili deo tereta”.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Dejan Stojanović je kazao da će grejna sezona početi na vreme 15. oktobra ali i dodao da im je potrebna pomoć države kako bi sve toplane u Srbiji imale grejanje tokom celog grejnog perioda.

U Udruženju toplana smatraju da je jedno od rešenja da se u narednih nekoliko godina uvede takozvana racionalnija potrošnja, odnosno uvođenje merača za svaki pojedinačni stan ili kuću kao i mogućnost njihovih isključenja, a da pri tome ne budu ugroženi drugi potrošači koji uredno izmiruju obaveze.

On je kazao da bi se na taj način potrošnja mogla smanjiti od 40 do 80 odsto i dodao da će to pitanje biti regulisano novim zakononskim rešenjima o energetici.

UO JKP “”Toplana Valjevo”” dobio je za sada saglasnost gradskog veća da se kreditno
zaduži u ukupnom iznosu od 50 miliona dinara. Kreditno zaduženje se sastoji iz dva kratkoročna kredita: jednog sa subvencionisanom kamatnom stopom u iznosu od 20 miliona dinara koji će se upotrebiti za refinansiranje već postojećeg kredita, izmirenje obaveza za energente, nabavku opreme za obavljanje osnovne delatnosti, poboljšanje tekuće likvidnosti preduzeća i obavljanje remontnih radova na postojećoj mreži.

Drugi, kratkoročni revolving kredit u iznosu od 30 miliona dinara koristiće se za obezbeđenje nesmetanog obavljanja osnovne delatnosti.Period otplate kredita je 12 meseci.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…