merenje-pritisak.jpgIzvor: Večernje novosti
RZZO pokušava da iskoreni naplatu neophodne medicinske pomoći van prebivališta, jer osiguranje mora da važi u čitavoj zemlji, pišu “Večernje novosti”.
Izmena Pravilnika o pružanju zdravstvene zaštite van mesta stanovanja će se danas naći pred članovima Upravnog odbora Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Iako je zakonom o zdravstvenoj zaštiti hitna medicinska pomoć zagarantovana čak i onima koji ne plaćaju osiguranje, u praksi se dešavalo da ni zdravstvena knjižica praktično “ne važi van mesta stanovanja”.

Naime, neke zdravstvene ustanove, tumačile su zakon onako kako njima odgovara i pacijentima iz “tuđe” filijale osiguranja naplaćivale preglede, koji možda nisu bili hitni, ali su bili neophodni. Tako su obezbeđivale sebi dodatni prihod.

U RZZO kažu da su rešili da takvu praksu iskorene, i to preciziranjem pravilnika o pružanju zdravstvene zaštite van mesta stanovanja.

“Taj pravilnik nije menjan gotovo pune tri decenije. Ustanove ga različito tumače i tako smo praktično došli do jednog apsurda: iako su osiguranici istog fonda pacijenti imaju više prava kada se razbole u inostranstvu, nego kada iz Beograda otputuju u unutrašnjost i tamo im zatreba medicinska pomoć. Bilo je situacija da su u tom slučaju pacijenti bili prinuđeni da plate lečenje. To nema nikakvog smisla, jer fond je jedan i zdravstvena knjižica mora da važi u čitavoj zemlji”, kaže Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO.

Iako bi se po logici da svako želi najbolje za svoje zdravlje, pomislilo da su veliki zdravstveni centri u kojima su koncentrisani najbolji kadrovi i oprema, zapravo zarađivali na pacijentima koji dolaze iz manjih sredina, “spornih” situacija bilo je, čini se, više u manjim centrima.

Po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti svako se leči na teritoriji svoje filijale osiguranja, osim kada se upućuje na viši nivo zdravstvene zaštite. Ali, to ne znači da pacijent kojem pozli u Leskovcu, treba da čeka na pregled dok se ne vrati, recimo u Beograd.

“Kada tokom puta dođe do pogoršanja bolesti, ili nekog drugog stanja koje nije hitno, ali zahteva medicinsku pomoć, osiguranik mora da dobije uslugu u najbližem Domu zdravlja. Ako su potrebne analize i snimanja doktor mora da da uput i to se, takođe, obavlja na zdravstvenu knjižicu, bez plaćanja iz džepa pacijenta”, kaže Vukajlovićeva.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…