ispetnica8.jpgU IS petnica završeni su ovogodišnji letnji kampovi za srednjoškolce. Realizovano je 16 seminara, međunarodni kamp i terenski kamp petničke meteorske grupe na Debelom brdu. Za dva meseca 290 polaznika radilo je samostalne istraživačke projekte. Pored stručnih radnika stanice, stručnih saradnika iz relevantnih naučnih ustanova, u radu je učestvalo i oko 100 studenata-asistenata.

Voda iz bunara na Limanu u Novom Sadu
Ljiljana Spasojević, učenica III razreda gimnazije “Isidora Sekulić” iz Novog Sada, na letnjem seminaru hemije voda istražuje Kvalitet vode javnih bunara u Novom Sadu. Ljiljana je analizirala vodu iz dva bunara u novosadskim naseljima Liman 1 i Liman 3, koja se, inače koristi i za piće. Uzorkovanje je radila u periodu od aprila do avgusta. Vršila je hemijsku i mikrobiološku analizu, a dobijeni rezultati pokazuju da voda iz ovih bunara nije pogodna za piće zbog prisustva velikog broja bakterija i značajnog povećanja koncentracije nitratnih jona.

Reka Jablanica
Višegodišnji polaznici programa geologije, Marina Vlajnić iz Barande, učenica III razreda Medicinske škole “Beograd” u Beogradu i Aleksa Vujinović, učenik III razreda Geološke i hidrometeorološke škole “Milutin Milanković” iz Beograda radili su projekat pod nazivom Geološke karakteristike gornjeg toka Jablanice, područja između Medvednika i Jablanika, u čijoj okolini se nalazi zatvoreni rudnik bakra Rebelj. Reka Jablanica drenira taj teren, pa je Marinu i Aleksu zanimalo da li reka dotiče rudu bakra. Istraživanje je izvršeno metodama šlihovske prospekcije i geološkog kartiranja. Rezultati su pokazali da nema povećane koncentracije bakra u rečnim nanosima što ukazuje da reka ili ne dotiče rudnu žilu ili je ona iscrpljena.

Dvojene zvezde
Gordana Vranješ, učenica III razreda gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada i Stefan Anđelković iz Mladenovca, učenik III razreda Matematičke gimnazije u Beogradu, polaznici programa astronomije IS Petnica, rade projekat Modelovanje tesno dvojnog sistema OO Aql (o-o-a-ku-el). Sistem koji Gordana i Stefan posmatraju je tesno dvojni, zvezde su toliko blizu jedna drugoj da se deformišu i čak prenose materiju jedna na drugu. Oni su vršili snimanje pomoću teleskopa. Obradom snimaka dobili su krivu sjaja iz koje se određuju karakteristike tog sistema zvezda.

Bukovača i boja za tkaninu
Polaznica programa biomedicine, Marija Jeremić, učenica III razreda VIII beogradske gimnazije radi rad pod nazivom Obezbojavanje tekstilne boje od strane bukovače i enzimski sistem. Marija je naišla na podatak da gljiva bukovača ima osobinu da razgradi tekstilnu boju. Želela je da to i proveri. Ona ispituje delovanje bukovače na boju u tečnom i čvrstom supstratu. Kod tečnog supstrata spektrofotometrijskom analizom je registrovana promena boje, dok se na čvrstom promena uočava vizuelno. Istraživanje predviđa i ispitivanje na prisustvo enzima lakaze kako bi se utvrdilo da li je on odgovoran za to obezbojavanje.

Rimljani i energetska efikasnost
Stefan Glavonjić, maturant III beogradske gimnazije i polaznik letnjeg kampa arheologije radi projekat pod nazivom Arhitektura i ekonomičnost rimskih kupatila u rimskim provincijama na teritoriji Srbije i Makedonije. Američka istraživanja iz 60-tih godina sprovedena u termama u Ostiji kod Rima pokazala su da su Rimljani poznavali efekat staklene bašte i preko zastakljenih prozora ga koristili za zagrevanje prostorija. Stefan analizira arhitekturu termi na području Srbije i Makedonije. Pretpostavka je da su i u provincijama kupatila građena tako da se iskoristi energija okolnog prostora. Stefan analizira arhitekturu objekata, njihov položaj u odnosu na okolni teren, raspored prostorija i način grejanja.

Falsifikatori, stop!
Kako matematika može da se bori protiv falsifikata? To kroz svij projekat Fraktalna dimenzija potpisa, žele da pokažu polaznice programa matematike, Ana Stanojević, učenica II razreda gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša i Aleksandra Nerandžić, učenica III razreda gimnazije u Kraljevu. Ideja je potekla iz TV serije “Brojevi”, gde je iznesena tvrdnja da je fraktalna dimenzija falsifikovanog potpisa veća od fraktalne dimenzije originalnog potpisa. Za fraktalnu dimenziju može da se kaže da je ona mera čupavosti linije. Hipoteza ima smisla pošto pretpostavlja da se mastilo na nekim mestima više razliva jer ga ispisuje nesigurna ruka. Prvi rezultati koje su ove dve devojke dobile idu u prilog ovoj hipotezi. Ana i Aleksandra polaznu pretpostavku proveravaju primenom različitih metoda, najmanje tri, za koje su same napisale računarske programe.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…