infakt__frame.jpgU Osečini, centru proizvodnje šljive u valjevskom kraju, počeo je tradicionalni Sajam šljiva koji se ove godine održava po peti put. Ova, privredno-turistička i kulturno-zabavna manifestacija ima za cilj da od šljive napravi srpski brend. Tokom trajanja Sajma predviđeni su stručni razgovori o novim sortama šljiva, rasprostranjenosti virusa šarke, podizanju novih zasada šljive, a svi posetioci moći će da probaju najkvalitetnije proizvode od ’’plavog blaga’’.

Jedan od ciljeva Opštine Osečina, koja je pokretač i organiztor ovog velikog i već tradicionalnog skupa ljubitelja šljive, voćara, privrednika, kupaca i ostalog poslovnog sveta je da promoviše šljivu i grupu proizvoda od nje u istinski brend i doprinese unapređenju u ovoj oblasti. Drugog dana Sajma, kao posebnu atrakciju organizatori izdvajaju defile ulicama Osečine u kome će učestvovati nekoliko stotina folklorista, glumaca, sportista u za ovu priliku posebno kreiranoj scenografiji.

Na Sajmu šljiva okupilo se 200 izlagača i preko 300 gostiju iz inostranstva. Sajam šljiva u Osečini je pre svega privredna, ali i turistička i kulturna manifestacija međunarodnog karaktera. Za najbolje proizvođače šljiva i šljivanog kolača predviđeni su dukati, a za najbolje rakije zlatne, srebrne i bronzane medalje. Pobedničkoj domaćoj rakiji prepečenici biće dodeljena specijalna Diploma ’’Stari vitez’’, koja je ustanovljena u čast pilota Slobodana Perića, do sada redovnog učesnika i organizatora Sajma, koji je pre nekoliko meseci poginuo u saobraćajnoj nesreći.

U nedelju je zakazana poseta članova Asocijacije prerađivača srpske suve šljive i velikih kupaca iz Rusije, a predstava ’’Kovači’’ Narodnog pozorišta iz Beograda zatvoriće ovogodišnji Sajam šljiva.
Bogat ovogodišnji program začiniće i turistički obilasci Osečine, akcija dobrovoljnog davanja krvi, izložba pčelara, vožnja old tajmer autobusom i fijakerom.
Sajam šljiva održava se uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva kulture i Ministarstva poljoprivrede.
U muzičkom programu gosti su YU grupai Nataša Bekvalac.
Ovogodišnji Sajam šljiva traje do 29. avgusta.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…