regionalni_razvoj.jpgNadležna Gradska uprava počela je distribuciju ovogodišnjih rešenja za porez na imovinu, nadoknadu za korišćenje građevinskog zemljišta i nadoknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine.
Gradska uprava poziva građane da redovno izmiruju obaveze s obzirom da su kamatne stope za kašnjenje u plaćanju prilično visoke, a da prosečni godišnji iznosi poreza na imovinu, odnosno nepokretnosti, ne predstavljaju preveliko opterećenje za kućni budžet. Građani su, do dobijanja rešenja za 2010. godinu, imali zakonsku obavezu da kvartalno plaćaju akontacije po rešenjima iz prošle godine. Rok za uplatu trećeg kvartala je 15. avgust, a po dobijanju novih rešenja građani su dužni da u roku od 15 dana od prijema rešenja izmire razliku između akontacija po prošlogodišnjim i novim rešenjima. Iznos poreza na imovinu za 2010. godinu u odnosu na prošlu godinu uvećan je za šest odsto, prema projektovanoj inflaciji.
Novina u 2010. godini je tzv. ekološka taksa, odnosno nadoknada za zaštitu i unapređenje životne sredine. Nadoknada je obračunata za period od 1. aprila, s obzirom da je Skupština grada Valjeva odluku donela u martu. Sredstva od ekološke takse namenski se koriste za zaštitu životne sredine. Za stambeni prostor nadoknada po kvadratnom metru iznosi 6 dinara godišnje, a za poslovni prostor 12 dinara godišnje. Taksa za kvadratni metar zemljišta za obavljanje delatnosti (ne plaća se za poljoprivredno zemljište) je 6 dinara godišnje. Primer: za stan od 60 kvadratnih metara, ekološka taksa godišnje iznosi 360 dinara.
Građani koji u narednih 15-20 dana ne dobiju rešenja iz različitih razloga, mogu ih preuzeti u Odeljenju za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda. U slučaju da će biti odsutni duže vreme, mogu ih već sada preuzeti u Odeljenju, gde se mogu obratiti i za sve informacije. Takođe, Gradska uprava poziva građane i pravna lica koja se ne nalaze u evidenciji da podnesu prijave za porez na imovinu.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…