panorama-valjevo1.jpgTrgovanje akcijama Naftne industrije Srbije na berzi biće moguće tek avgustu ili najkasnije septembru a ne 1. jula, kažu u ministarstvu ekonomije. Državni zvaničnici kažu da je razlog veliki broj akcionara, ali i to što u trgovanje mora biti uključeno više državnih institucija poput Pošte, Berze, Komisije za hartije od vrednosti, a za to treba još priprema i vremena.

Svojevremena najava podele besplatnih akcija za sve one koji dobili akcije kroz privatizaciju firmi u kojima su radili, izazvala je veliku pažnju javnosti. U međuvremenu, početne i prognozirane vrednosti su višestruko smanjene, ali ceo projekat još nije okončan. Sve će, sada je jasno, potrajati do naredne godine.

Praktično, akcije NIS-a biće na berzi tek u avgustu ili najkasnije septembru, obećava državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, Nebojša Ćirić. “Potrebno je da se obavi veliki broj pripremnih radnji da bi se to moglo uraditi zbog veliko broja akcionara i komplikovanosti procesa. Sa jedne strane za organizovati, a sa druge strane da bi ceo proces bio i besplatan i jednostavan za građane”, objašnjava on.

Prva trgovina dobijenim akcijama biće besplatna, a od dokumenata biće dovoljna samo lična karta i sve će moći da se obavi na šalteru Pošte Srbije. Da li ima zainteresovanih za kupovinu akcija i kolika je cena, građani će moći da se informišu na šalteru pošte, preko kol-centra, SMS porukom ili preko Interneta.

“Kako će se kretati cena akcija zavisiće od poslovanja kompanije, ali i od spremnosti većinskog vlasnika da rezultate koje ostvari podeli sa malim akcionarima”, kaže Nenad Gujaničić, borker “Sinteza Invest grupe” i dodaje da je “veoma važno da građani znaju da je većinski vlasnik obavezan ugovorom da mora sve akcije manjinskih akcionara otkupiti po ceni od 4,8 evra po akciji. To je neka brana da akcije NIS-a neće mnogo da padnu”.

“Ali takođe, ne treba imati neka nerealna očekivanja da će cene mnogo da porastu. Realno govoreći svaka cena iznad 700 ili 800 dinara bila bi baš, baš, veliko iznanađenje”, smatra Gujaničić.

Više od četiri i po miliona građana ima pravo na akcije. Njihova vrednost je, makar u najavi, bila vrlo primaljiva. Danas su ti iznosi mnogo manji i realniji, a građani mogu da očekuju još akcija od prodaje preostalih javnih preduzeća, smatra ekonomski analitičar Aleksandar Denda.

“Mislim da će biti jer ne može samo da postoji prazna priča o tome da će biti besplatnih akcija, a da o tome na kraju ne bude ništa. Politička oligarhija će se potruditi da makar na taj način zamaže oči građanima koji kad pogledaju svoj novčanik tačno znaju koliko je sati”, smatra on.

Dragomir Janković iz Evropskog ekonomskog instituta poručuje da građani ne treba da imaju baš velika očekivanja. “Mislim da kroz sistem akcija građani, definitivno neće dobiti bog zna šta od države”, ocenjuje on.

Posle NIS-a, od jeseni moći će da se trguje akcijama aerodroma, a ubrzo posle toga i akcijama Telekoma. Najkasnije do kraja godine građani će dobiti i akcije iz akcionarskog fonda. Poslednje besplatne akcije koje će biti podeljene su akcije Elektroprivrede Srbije, i to iduće godine.
Izvor: B92

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…