kisa1.jpgProcena kompletne štete od olujnog nevremena, grada i poplava koje su zadesile Valjevo od 16. do 21. juna ove godine još uvek se utvrđuje, a prva procena pričinjene štete je u iznosu od 484 miliona dinara, koja će uz zahtev za pomoć, danas biti prosleđena Vladi Republike Srbije, odnosno nadležnim ministarstvima. Iz stalne budžetske rezerve grada, biće obezbeđen novac za crep koji je oštećen na mnogim domaćinstvima.

Prema izveštaju gradskog Štaba za otklanjanje posledica elementarnih nepogoda i pored sprovođenja preventivnih mera nezapamćeno nevreme praćeno olujnim vetrom , gradom i pljuskovima nanelo je katastrofalne posledice napoljoprivrednim kulturama, usevima, stambenim i ekonomskim objektima, vozilima i objektima infratsrukture. Štete većeg obima nastale su u samom gradu i 25 okolnih sela (Žabari, Balinović, Beloševac, Dračić, Joševa, Klinci, Klanica, Kunice, Valjevska Loznica, Popučke, Veselinovac…). Sistem protivgradne odbrane Republičkog hidrometeorološkog zavoda nije bio efikasan i prema izveštajima Radarskog centra Valjevo sistem nije imao dovoljan broj raketa i nije bio u mogućnosti da dejstvuje na pojavu gradonosnog oblaka koji je došao iz pravca Drine. Pojavu olujnog vetra i grada pratile su i velike kišne padavine što je prouzrokovalo pojavu bujičnih i površinskih voda i ugrožavanje veliog broja stambenih i drugih objekata na području grada Valjeva. Prema podacima valjevske hidrometeorološke stanice, za deset dana (od 16.do26.juna) palo je ukupno 153 litra kiše po kvadratnom metru. Ovako velike vode, postojeći sitemi za odvođenje površinskih voda nisu mogli prihvatiti što je izazvalo pojavu bujičnih i površinskih voda.

Najteža situacija je bila u naselju Gorić gde su površinske vode ugrozile oko sto domaćinstava. U delu Rađevog sela Obnica je probila nasip na desnoj obali i ugrozila oko 20 domaćinstava , a u gornjem neregulisanom toku reke Ljubostinje bilo je ugroženo još 20 kuća.
zbog čega je Gradski Štab za zaštitu od elementarnih nepogoda odmah je proglasio vanredne mere odbrane od poplava.

Nakon povlačenja vode sanirane su posledice poplava, uklonjen mulj, obavljena dezinfekcija, očišćena kanalizacija i dr. Štab je nastavio i sa merama čišćenja, uređenja i profilisanja kritičnih deonica vodotokova i ojačanja odbrambenih nasipa, kao i čišćenja sistema za odvođenje površinskih voda, imajući u vidu nove padavine koje se najavljuju.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…