dep.jpgU Srbiji će ove godine, kao mera države za ublažavanje nezaposlenosti, biti sprovedeni javni radovi u okviru kojih će posao dobiti 5.600 ljudi. Odobreno je 355 javnih radova u socijalnoj i kulturnoj delatnosti, zaštiti životne sredine i na održavanju infrastrukturnih projekata, za koje jeizdvojeno 700 miliona dinara. Javni radovi su jedna od aktivnih mera zapošljavanja koja podrazumeva privremeno angažovanje određenog broja ljudi na radovima koji su pre svega od javnog značaja i oni se finansiraju iz Ministarstva ekonomije. Maksimalan rok angažovanja radnika u procesu javnih radova je šest meseci, a njima će biti kompletno pokriveni doprinosi i računaće se staž, a plata je minimum 16.000 dinara za one koji nemaju kvalifikaciju, 18.000 za osobe sa srednjom stručnom spremom, a 22.000 dinara za fakultetski obrazovane.

JKP Vidrak je na osnovu javnog poziva za organizovanje i sprovođenje javnih radova od interesa za Republiku dobilo sredstva za sprovođenje projekta “Sanacija divljih deponija” u iznosu od 2,3 miliona dinara i ovi radovi se sprovode u periodu od 7. juna do 7. septemra. Po tom osnovu će na čišćenju divljih deponija biti zaposleno 25 radnika sa evidencije NSZ. Od ukupno odobrenih sredstava 1,9 miliona biće opredeljeno za bruto zarade, oko 194 hiljade za prevoz i oko 262 hiljade za troškove izvođenja jvnog rada.

Inače, na spisku NSZ je trenutno 762.592 nezaposlena lica. U odnosu na isti period prošle godine taj broj je smanjen za 4.900, što je pre svega rezultat aktivnih mera zapošljavanja, ali i dolaska nekih investitora.
Imajući u vidu da smo zemlja koja je još uvek u tranziciji gde je sve važniji finansijski sektor, najtraženiji su poslovi koji su vezani za bankarstvo, za određene finansijske i posredničke aktivnosti, osiguranje… Zanimanja budućnosti su definitivno vezana i za informacione tehnologije, programere, informisanje, kulturu…

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…