upis-skole.jpgBudući brucoši u naredna tri dana polažu prijemne ispite za upis na fakultete. Objavljeni konačni rezultati prijemnog ispita za upis u srednje škole, danas počinje predavanje lista želja. Potrebno popuniti celu listu, podsećaju u Ministarstvu prosvete. U naredna tri dana budući brucoši polažu prijemne za upis na fakultete, dok će upisi u visoke škole strukovnih studija trajati do drugog jula. Neki fakulteti su otvorili i nove smerove.

“I ove godine ćemo već upisati studente na jedan novi studijski program to je studijski program forenzike, koji pravimo zajedno sa fakultetom bezbednosti”, rekao je dekan Fakulteta za fizičku hemiju Šćepan Miljanić.

Dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu Milorad Milovančević rekao je da je taj fakultet dobio akreditaciju, potvrdu od najtvrđe evropske instance u oblasti brodogradnje od Britanskog kraljevskog društva, brodograđevinskih inženjera.

“Oni su nas oko 17 meseci analizirali i dobili smo ne samo sertifikat nego i poziv da postanemo njihov pridruženi član”, naglasio je Milovančević.

Prema dosadašnjim prijavama na Univerzitetu u Beogradu, mladima su najintersantniji stomatologija, bezbednost, ekonomija, geografija, filologija, psihologija pa medicina.

U nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da diplomci na posao čekaju nešto manje od dve godine i da se kod nas najteže zapošljavaju molekularni biolozi, dok su u inostranstvu to najtraženiji kadrovi.

Liste želja za srednjoškolce

Konačni rezultati kvalifikacionog ispita za upis u četvorogodišnje srednje škole objavljeni su jutros, a budući srednjoškolci tokom dana i sutra predaju listu želja sa odabranim profilima i smerovima. Potrebno je popuniti celu listu, podsećaju u Ministarstvu prosvete.

Posebnu pažnju treba obratiti ne šifre, jer kompjuter prepoznaje naziv šifre, a ne obrazovni profil ili smer u gimnaziji, savetuje Bogoljub Lazarević, predsednik upisne komisije.

Na proteklom kvalifikacionom ispitu đaci su mogli da osvoje najviše 20 bodova po predmetu, što znači maksimalno 40 bodova.

Rangiranje kandidata za upis u srednju školu obavlja se na osnovu uspeha na kvalifikacinom ispitu, opšteg uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole i bodova sa pojedinih takmičenja.

Prema upisnim pravilima, učenik je položio kvalifikacioni ispit ako je ostvario najmanje po jedan bod iz svakog predmeta.

Prednost prilikom rangiranja imaju učenici koji su osvojili pet i više bodova iz svakog od predmeta, a zatim i kandidati koji su osvojili najmanje po jedan bod iz svakog predmeta, do broja predviđenog za upis.

Raspored i upis učenika po školama u prvom upisnom krugu obaviće se 7. i 8. jula, kada će biti objavljena preostala slobodna mesta. Drugi upisni krug završava se 12. jula.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…