infakt__frame.jpgU Ustanovu za decu predškolskog uzrasta “Milica Nožica” u Valjevu ministarstvo prosvete uvelo je privremene mere na zahtev republičke prosvetne inspekcije zbog nepravilnosti u radu rukovodstva ustanove.

U izveštaju prosvetne inspekcije navodi se da nije poštovan pravilnik o prijemu i upisu dece, pa je umesto 1.195 mališana u valjevskim vrtićima smešteno skoro još toliko. Za boravak dece roditelji duguju oko 3 miliona dok su dugovi Ustanove oko 15, od toga najviše prema dobavljačima oko12 miliona dinara. Ukazano je i na propuste pri zapošljavanju i konstatovano da je 40 radnika na odredjeno vreme nezakonito zaposleno, kao i da su sklapani nezakoniti ugovori o pripravničkom radnom odnosu. Uvođenje privremenih mera bar za sada nije se odrazilo na kvalitet usluga i vaspitači se maksimalno trude da i dalje profesionalno obavljaju svoj posao.

U valjevskim obdaništima svake godine nekoliko stotina mališana nebude upisano u redovan celodnevni boravak u nekom od valjevskih vrtića jer nema dovoljno mesta. Prema broju dece, Ustanova je opterećena sa više od 30 odsto od normativa, a prema prostornom kapacitetu čak 85 odsto. Ustanova „Milica Nožica“ je u nekoliko navrata tražila od lokalne samouprave proširenje smeštajnih kapaciteta, što je jedini način da se izađe u susret velikom broju zahteva roditelja.

Obdaništa u Valjevu građena su pre skoro tri decenije, a pre par godina u Brđanima je zahvaljući USAID sagrađeno je obdanište Bubamara. Ni jedno obdanište ne postoji u Gradcu, dok u mesnim zajednicama Krušik i Brđani koji broje blizu 20000 stanovnika postoji po jedno obdanište.

U predizbornoj kampanji sve stranke obećavale da će se zalagati za izgradnju obdaništa i povećanje kapaciteta smeštaja, ali će se na izgradnju još uveč čekati jer je glavni razlog što se ne grade nova obdaništa je nedostatak sredstava, mada je budžetom za ovu godinu predviđeno 10 miliona dinara za te namene.
Bilo kako bilo, zbog dugogodišnjih problema u PU Milica Nožica koji su sada dospeli u javnost, smenjeno je kompleno rukovodstvo ustanove, direktorka i UO, a kako je
najavljeno, privremene mere biće na snazi najduže šest meseci do kada bi trebalo da budu izabrani direktor i novi upravni odbor ustanove.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…