kisa3.jpgVeliko nevreme praćeno gradom koje je u subotu zahvatilo valjevski kraj najveću štetu nanelo je usevima, rečeno je na današnjoj sednici Štaba za zaštitu od elementarnih nepogoda. Zabeležene su neznatne štete na građevinskim objektima, a dodatni problem izazvale su enormne količine padavina. Za samo 25 minuta koliko je trajalo subotnje nevreme, na Valjevo je palo 38 litara kiše po kvadratnom metru, dok je juče ta količina iznosila 50 l/m2 . Štab je odmah preduzeo sve neophodne mere na najkritičnijim tačkama. Pripadnici vatrogasne brigade Policijske uprave imali su preko 40 intervencija za dva dana.

Štab za zaštitu od elementarnih nepogoda na današnjem zasedanju dogovorio je da se, pored komisije za utvrđivanje štete nastale olujnim vetrom, formiraju još dve komisije kako bi brže bili sakupljeni podaci sa terena i blagovremeno upućen zahtev Vladi Srbije za nadoknadu nastale štete na ovom području. Krajnji rok za dostavu zbirne liste nastale štete je ponedeljak, 28.jun 2010.godine.
Na sednici štaba zaključeno je da se u cilju zaštite života i zdravlja ljudi ukloni bespravo podignut cevovod na reci Perajici kod Ćatine vodenice, kao i da se izda nalog Preduzeću za puteve da očisti kanale od Dupljaja do Karaule. Takođe, dogovoreno je da se VPC “”Dunav-Sava”” uputi zahtev da intervenišu na neregulisanom koritu reke Krivošije i pomognu u čišćenju reke Ljubostinje u neregulisanom toku. Štab je bio jedinstven u oceni da se uputi i zahtev “”Železnici Srbije”” da očiste kanale između pruge i puta na relaciji Valjevo-Divci. Uočeno je da veliki problem predstavljaju propusti za ulazak u dvorišta duž leve strane puta M4, pa su članovi Štaba i ovoga puta apelovali na građane da očiste propuste i tome izbegnu stvaranje začepljenja usled velikog naleta vode. Gradske inspekcije će preduzeti rigorozne mere na uklanjanju bespravno podignutih objekata duž korita reka Ljubostinje, Perajice, Krivošije, Rabasa…Sa sednice štaba upućen je poziv građanima da u svojim mesnim zajednicama prijave nastalu štetu kako bi se što pre kompletirala slika o nastaloj šteti. Štab će se svakodnevno sastajati kako bi blagovremeno analizirao stanje na terenu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…