ispetnica5.jpgLetnja naučna škola je specijalni program za učenike VII razreda osnovnih škola koji Istraživačka stanica Petnica, ove godine, realizuje po dvadeset osmi put. Program je koncipiran tako da u sebi sažima neke sadržaje i metode koji se u Istraživačkoj stanici primenjuju u programima namenjenim srednjoškolcima i studentima i namenjen je onim osnovcima koji su u stanju da prate program koji je intenzivan i na višem nivou od uobičajenog rada u školi.

Prva nedelja je obilovala predavanjima iz različitih naučnih oblasti, a počele su i laboratorijske vežbe, što je uvek atraktivno za polaznike. Novinarska sekcija prikuplja materijal za izdavanje LNŠ novina. Premda je protekle nedelje bilo izuzetno loše vrema, to nije negativno uticalo na elan polaznika i njihovu spremnost da nauče nešto novo, jedino su uskraćeni za čuvene petničke trešnje.

Druga nedelja boravka osnovaca u Petnici počela je vedrijim danima, što će im pružiti priliku za prijatnije opuštanje i druženje.
U ovoj nedelji, polaznicima, pored predavanja, vežbi, deminstracija i tribina, predstoji individualni rad na izradi mini seminarskih radova, a na bazi raspoložive literature iz Petničke biblioteke i njegovo izlaganje pred grupom, što je za njih neko novo iskustvo. Do kraja seminara treba da budu gotove i novine Letnje naučne škole.

A da ne bude rad, rad i samo rad, sredinom nedelje planiran je celodnevni izlet do Debelog Brda, Mravinjaca, manastira Pustinja i Valjeva.

Od 3. do 12. juna realizuje se drugi
vežbovni seminar hemije. Seminar je namenjen savladavanju osnovnih laboratorijskih tehnika i realizuje se kroz predavanja i laboratorijske vežbe, u okviru osnovnog kursa analitičke hemije.
Cilj je da polaznici kroz seriju uvodnih predavanja, a potom laboratorijskih vežbi, savladaju osnovne tehnike laboratorijskog rada, upoznaju se sa planiranjem i postavkom eksperimenta, prikupljanjem i obradom dobijenih rezultata merenja.

Nakon uvodnog predavanja: Teorijske osnove analitičke hemije, slede teorijska predavanja i demonstracione vežbe kao npr.: kvalitativna i kvantitativna hemijska analiza, volumetrijske metode, fizičko-hemijske metode odvajanja smeša, optičke metode instrumentalne analize, određivanje katjona i anjona u nepoznatom uzorku…

Pre nego što su pristupili samostalnom izvođenju vežbi, polaznici su detaljno upoznati sa pravilima ponašanja i rada u laboratoriji i merama bezbednosti.

Zadatak za polaznike je izrada mini projekta: Sinteza preparata, čija je prezentacija planirana za poslednji dan seminara.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…