izvod.jpg đani Valjeva će pored Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Leskovca od sada moći da podižu izvod iz matične knjige rođenih u bilo kom od ovih gradova. U opštini Novi Beograd pušten je u rad prototip centralne aplikacije za vođenje drugog primerka matičnih knjiga u elektronskom obliku. Grad Valjevo je jedan od pet gradova u Srbiji koji su se našli u ovoj centralnoj aplikaciji, jer su jedine lokalne samouprave u ovom trenutku, koje su digitalizovale svoje matične knjige. Za građane Valjeva, ali i sve građane Srbije ovo je značajna olakšica, jer će ubuduće u svom mestu prebivališta moći da preuzmu dokumenta iz matičnih knjiga, bez obzira u kom su od ovih gradova rođeni.

Kada je reč o umreženom sistemu za podizanje uverenja o državljanstvu, ministar je poručio i da se na tom polju intezivno radi, i dodao da se, posle donošenje novog zakona, stalno pomeraju granice elektronske komunikacije.
Većina podataka koji su upisani u matične knjige u Valjevu je digitalizovana, a uneseni su podaci iz knjiga od 1945 godine do danas i započet je još pre desetak godina.

Sistem može da koristi oko 2,5 miliona ljudi, nezavisno od toga u kojoj su od pomenutih pet opština prijavljeni.

Pored ovih gradova, još 20 jedinica lokalne samouprave u Srbiji trenutno radi na povezivanju svoje, sa centralnim bazom podataka, dok se do kraja godine očekuje da 80 do 90 odsto građana Srbije bude priključeno na jedinstveni umreženi sistem, najavio je Marković.
“Prva faza reforme, posle donošenja Zakona o matičnim knjigama, bila je da važe neograničeno. Ovo je na delu druga, ili međufaza, koja će omogućiti građanima da podižu svoje izvode bilo gde u Srbiji, dok će u trećoj fazi državni organi samostalno elektronski komunicirati, bez posredništva treće strane”, istakao je ministar.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…