zgrada-so.jpgOvogodišnji projekat Javnih radova, u okviru kojih će biti uposleno oko pet hiljada građana, zvanično su počeli danas. Zarade nezaposlenim licima, koji budu uključeni u javne radove, iznosiće 16.000 dinara za prvi i drugi stepen stručne spreme, 18.000 dinara za treći i četvrti stepen, za peti i šesti 20.000 dinara, a da će za sedmi stepen stručne spreme zarada iznositi 22.000 dinara, uz plaćene troškove prevoza. Opredeljena sredstva za tu namenu iznose 700 miliona dinara.

Analiza Ministarstva ekonomije pokazuje da trećina evidentiranih osoba U NBS spada u kategoriju lica koja ne mogu lako da nađu posao i ne mogu biti obuhvaćena drugom aktivnom merom ili programom te službe, osim javnih radova. Javni radovi su poesbno važni tokom ekonomske krize i loših mogućnosti za zapošljavanje.

Pravo učešća u postupku sprovodjenja javnih radova imli su organi teritorijalne autonomije i organi jedinice lokalne samouprave, javne ustanove i preduzeća, privredna društva, kao i udruženja gradjana, uz uslov da obezbede poslodavca izvodjača javnog rada registrovanog za obavljanje delatnosti.
Javni radovi se sprovode u oblastima socijalnih, humanitarnih, kulturnih delatnosti, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture, kao i održavanja i zaštine životne sredine.
Sprovođenje javnih radova trebalo bi da doprinese povećanju nivoa zaposlenosti i da smanji regionalne razlike.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…