prosveta.jpgU osnovnim i srednjim školama u nastavnici su se već odlučili iz kojih će udžbenika đaci učiti naredne školske godine. I ove godine roditelji će izdvojiti značajna sredstva za obezbeđivanje skolskih knjiga, ali je već i u najavi da će oni imati za nekoliko procenata višu cenu nego prošle godine. Javna je tajna da je tržište udžbenika visokoprofitabilan biznis, iako tu činjenicu poriču u svim izdavačkim kućama. Da ipak ima vatre gde ima i dima, potvrđuje i računica koja pokazuje da roditelji milion đaka u Srbiji godišnje moraju da izdvoje najmanje četiri milijardi dinara, pod uslovom da svom detetu kupe u proseku po 10 novih udžbenika po ceni od 400 dinara.
U Srbiji postoji velika razlika između proizvođačke i tržišne cene udžbenika, a to što u Srbiji postoji 27 izdavača koji objavljuju udžbenike je u poređenju s brojem đaka, previše.
Dugo godina Zavod za izdavanje udžbenika bio je jedina ustanova tog tipa, ali su usvajanjem Zakona o udžbenicima svi izdavači izjednačeni. Direktor i glavni urednik beogradskog Zavoda za udžbenike Miloljub Albijanić rekao je da su kvalitetni udžbenici sa razumljivim gradivom, prilagođenim uzrastu đaka, bez preobimnih lekcija, kao i podizanje nivoa obrazovanja – glavna misija najstarijeg izdavača školskih knjiga u Srbiji.

Roditelji sadašnjih đaka prvaka još ne znaju da li će, koliko i po kom osnovu morati da plate knjige iz programa simboličnog naziva „Besplatni udžbenici za prvake“. Dopis Ministarstva koji je u martu upućen direktorima osnovnih škola otkrio je da će naknada za knjige u nekom vidu ipak postojati, ali niko još ne zna koliko će iznositi, niti kome će se plaćati.
Roditelji će biti dužni da udžbenike koji su neradnog karaktera vrate u školu, a da one koji su radnog karaktera zadrže. Ipak, neki udžbenici će se plaćati, a za naplatu su zaduženi direktori škola.
Radni udžbenici su razne vežbanke i radne sveske, dok su neradne knjige bukvar, čitanka, matematika, „Svet oko nas“… Predviđeno je da se naplate samo oštećeni neradni udžbenici. Ono što nije definisano je proces naknade.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…