suma-pozar1.jpgŠume u Srbiji zauzimaju oko 2.3 miliona hektara.Šumovitost pojedinih delova Srbije je različita(u središnjoj Srbiji 77% od ukupne površine šuma u Srbiji,na Kosovu i Metohiji 19%,i u Vojvodini 4%). U poredjenju sa drugim evropskim zemljama,Srbija je bogata šumama i one za sada podmiruju potrebe zemlje za drvetom. Pored toga Srbija je značajan izvoznik drveta.
Zaštiti šuma od požara se pridaјe veliki značaј јer požari predstavljaјu izuzetno ozbiljnu opasnos za šume i šumske eko-sisteme.

Strateški cilj vlade je da se u narednih desetak godina pošumljenost Srbije poveća sa 30 na 45 odsto. Na prvi pogled stanje šuma u Srbiji je zadovoljavajuće, ali, ipak, postoje problemi na čijem rešavanju se kontinuirano radi, pa se stanje popravlja.
Intenzivno se radi na pošumljavanju delova između industriskih zona i naselja, vetrozaštitnih pojaseva, u zonama duž puteva, napuštene i rekultivisane deponije, kao i kopovi.
U oblasti drvne industrije Srbije zaposleno je 36.000 radnika i posluje 1.500 firmi i 3.000 radnji.
Srbija za seču i preradu ima godišnje na raspolaganju milion kubika trupaca i ta sirovina će najbolje biti iskorišćena ukoliko bude povećan broj radnika u prerađivačkoj industriji.

To bi dovelo do toga da Srbija više ne izvozi sirovinu, već nameštaj i druge proizvode od drveta.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…