is_petnica.jpgU Istraživačkoj stanici Petnica realizuju se vežbovni seminari fizike, astronomije (20. do 29. maj) i hemije (23. maj do 1. juni). Sva tri seminara su namenjena polaznicima koji, ove godine, prvi put pohađaju petničke seminare iz ove tri naučne oblasti. Polaznicima u radu u laboratorijama pomažu asistenti, studenti odgovarajućih fakulteta.

Seminar fizike omišljen je tako da se, kroz vežbe, prođe kroz više oblasti fizike: mehaniku, oscilacije, termodinamiku, fluide, optiku, elektrotehniku, numeričke simulacije i astronomiju i tako upoznaju aparature i stekne veština u radu sa laboratorijskom opremom. U toku seminara polaznici će raditi i mini projekte čija je suština u tome da osmisle aparaturu kojom bi mogli da reše zadati konkretan problem.

Cilj seminara astronomije je da polaznici dobiju uvid u postupak naučnog otkrića i steknu znanje i iskustvo u obradi podataka. Polaznici će samostalno i po grupama raditi sedam, za njih pripremljenih, astronomskih vežbi koje obuhvataju široki spektar tema i metoda, od praktičnog posmatranja i merenja, pa do računarskih simulacija i izračunavanja, npr. polaznici će imati zadatak da ponove neka od izračunavanja velikih astronoma i da sagledaju kako astronomsko istraživanje zaista izgleda.
Vežbovni seminar hemije namenjen je savladavanju osnovnih laboratorijskih tehnika i realizuje se kroz predavanja i laboratorijske vežbe, u okviru osnovnog kursa analitičke hemije: kao npr. kvalitativna i kvantitativna hemijska analiza, volumetrijske metode, fizičko-hemijske metode odvajanja smeša, optičke metode instrumentalne analize… Cilj je da polaznici kroz seriju uvodnih predavanja, a potom laboratorijskih vežbi savladaju osnovne tehnile laboratorijskog rada, upoznaju se sa planiranjem i postavkom eksperimenta, prikupljanjem i obradom dobijenih rezultata merenja.

Grad Beograd je odlučio da, posle 20 godina, obnovi saradnju sa Istraživačkom stanicom Petnica, što je rezultiralo doniranjem sredstava od milion dinara, za podršku obrazovnim aktivnostima Stanice

Od 30. maja do 12. juna u Istraživačkoj stanici Petnica će se održati Letnja naučna škola, multidisciplinarni program za učenike sedmih razreda osnovnih škola.

U okviru projekta Školske eko-grupe koji ISP realizuje u saradnji sa NIS, sa ciljem usavršavanja nastavnika da pokrenu rad ekoloških sekcija i aktivnosti usmerene na realne probleme lokalne sredine i njene zašzite. ISP je prganizovala poseban seminar, od 20. do 23. maja, za nastavnike u okviru podrške formiranju i radu ekoloških sekcija u osnovnim i srednjim školama u Pančevu. Tema seminara je bila Savremeni trendovi i metodologija u okviru različitih predmeta prirodnih nauka – kako formirati uspešnu i aktivnu ekološku sekciju koji je akreditovan kod Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja za školsku 2009/2010. godinu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…