etno.jpgValjevskoj pivari preti automatski stečaj zbog duga od milijardu dinara državi. Od obećanja datog još pre sedam godina da će im dug biti reprogramiran nema ništa.
Jednoj od najstarijih srpskih pivara sledi stečaj zbog duga za neplaćene akcize i porez na promet Poreskoj upravi koji je nastao pre 13 godina. Pre sedam godina, u trenutku privatizacije, taj dug valjevskih pivara iznosio je 200 miliona dinara, ali je godinama zbog kamata dostigao milijardu dinara.

Valjevska pivara je od tada državi izmirivala samo kamate, ali glavnicu nije ni dotakla, pošto je morala redovno da izmiruje ostale obaveze, od PDV-a do doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje radnika.

Prema rečima direktora prodaje Gorana Petrovića, ne bi bilo ništa čudno da država želi da ugasi pivaru kao enormnog dužnika da ona, preko Poreske uprave, faktički nije njen vlasnik.

U pivari je zapošljeno 220 radnika. Mesečna proizvodnja iznosi 100.000 hektolitara piva. “Interes države valjda treba da bude da ne gasi stabilnu firmu, nego da svoja potraživanja pretvori u državne akcije u njoj”, kaže Petrović dodajući da celokupna imovina pivare ne vredi milijardu dinara. On komentariše da država ne gasi druge pivare koje su u goroj situaciji.

Valjevsku pivaru je 2003. godine za 20 miliona dinara kupio konzorcijum beogradske Atlas grupe, u kojem su bili Triglav osiguranje, Gradina ekspres i tadašnja Atlas banka.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…