Ruze cvece.jpgZelene površine u gradskom jezgru ovog proleća zablistale su u punom sjaju. Posebnu pažnju stručne službe Direkcije za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva posvetile su oplemenjivanju parkovskih površina, uređenju parkića na Pećini, ali i dekorisanju BID zone.

Obnovljeni su stari drvoredi u Karađorđevoj, Sinđelićevoj, ulici Palih boraca i u naselju Sretena Dudića. Na platanima u ulici Vuka Karadžića, Pantićevoj, Sinđelićevoj, Dušanovoj i Radničkoj, obnovljene su krošnje, koje bi trebalo da se formiraju za mesec dana. Zasađen je novi drvored od 48 sadnica kuglastog jasena u Pop Lukinoj ulici od BID zone do Ulice Vladike Nikolaja.

U punom je jeku i sadnja cveća, raznog dekorativnog šiblja. Oplemenjen je prostor kod hotela „Narcis“ gde je zasađen tzv. „cvetni potok“ sa patuljastim i piramidalnim četinarima, poleglim listopadnim i zimzelenim šibljem, višegodišnjim i sezonskim cvećem. Ovih dana u toku je sađenje i oko 42.000 komada raznih vrsta jednogodišnjih cvetnih kultura na centralnim gradskim zelenim površinama. BID zona je dobila preko 250 saksija visećih miškatli koje će uz odgovarajuću negu dati poseban dekor ovoj reprezentativnoj gradskoj zoni. Na lokaciji od Centra za kulturu do stare gradske pijace postavljeno je 25 novih žardinjera koje će kada vremenski uslovi budu bili povoljni biti zasađene sa patuljastim i piramidalnim četinarima.
Ovih dana uređen je i parkić na Pećini. Osim novog mobilijara, postavljena je i drvena ograda dužine 250 metara do puta, a preostalo je da se duž pešačke staze, do dopisništva RTS-a, postavi preko 30 kanti za smeće.

Intenzivirano je i košenje svih javnih zelenih površina, sanitarno uređenje parkova. Spomen-kompleks u Brankovini takođe je uređen, od prilaznog puta do prostora oko stare i nove škole. Tu je postavljen novi travnati tepih i zasađeno oko 800 komada raznog sezonskog cveća.

U 2010. godini gradska Direkcija opredelila je 35 miliona dinara za poslove održavanja zelenih površina, nabavku sadnog materijala, žardinjera, mobilijara…Direkcija održava oko 150 hektara zelenih površina u gradu uključujući i Divčibare, ali i korita reke Kolubare i Ljubostinje. Takođe, ovo javno preduzeće brine i o uništavanju korovskih biljaka na gradskim zelenim površinama, pri čemu se najviše pažnje poklanja mehaničkom uništavanju ambrozije.

Prikaži još ovjava iz Ekologija

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Bolje grejanje i uštede u kućnom budžetu za 35 Mioničana

I Mioničani su dobili priliku da upola cene poboljšaju grejanje i klimatizaciju u svojim k…