desanka maksimovic2.jpgMirjana Stefanović dobitnica je tradicionalne nagrade za poeziju “Desanka Maksimović”, koja je dodeljena u Brakovini. Poezija Stefanovićeve predstavlja odstupanje od stereotipa o ženskom pisanju, saopštio žiri.

U Valjevu je povodom 105. godine od rođenja Desanke Maksimović (rođena 16. maj 1896, preminula 11. februara 1993), položeni venci i cveće na njen spomenik, a u Desankinoj rodnoj Brankovini, tradicionalna pesnička nagrada je dodeljena Mirjani Stefanović.

Pesnikinja Radmila Lazić, predsednica žirija za dodelu nagrade “Desanka Maksimović”, rekla je da je žiri odlučio da Stefanovićevoj dodeli tu književnu nagradu za njeno celokupno pesničko delo i doprinos srpskoj poeziji.

Poezija Stefanovićeve, predstavlja, kako je istakla Lazićeva, odstupanje od stereotipa o ženskom pisanju, kao i raskid sa tradicionalističkim načinom izražavanja.

Nagradu koja se dodeljuje po 18. put u vidu plakete statuete Desanke Maksimović koju je uradio vajar Aleksandar Zarin i novčanog iznosa, Stefanovićevoj je uručio predsednik Upravnog odbora Zadužbine “Desanke Maksimović” dr Staniša Tutnjević.

Predstavnici Zadužbine “Desanka Maksimović” iz Beograda, grada Valjeva, Gradske biblioteka, Gimnazije i osnovnih škola koje nose ime poznate pesnikinje, povodom podišnjice rođenja poznate pesnikinje, izveli prigodan program, govoreći stihove poznate pesnikinje.

U porti crkve u Brankovini, na grobu Maksimovićeve, upaljene su sveće i položeno cveće.

Svečanosti u zavičaju pesnikinje završena je prigodnim programom, a pesnikinjine stihove “Srnina molitva” prvi put je govorila Desankina unuka, glumica Ana Milakara.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…