regionalni_razvoj.jpgGradska uprava pozvala je sve građane da aktivno učestvuju u procesu javne rasprave o Nacrtu strategije održivog razvoja grada Valjevo od 2010.-2020. godina. Cilj Javne rasprave je da se predstavi i unapredi Nacrt Strategije, kao uslova održivog razvoja lokalne zajednice, stabilnog ekonomskog rasta i unapređenja sveopšteg kvaliteta života u lokalnoj zajednici.
Termin održavanja javne rasprave još nije utvrđen, ali bi sugestije i primedbe koje se očekuju trebalo da unaprede tekst Strategije, što će doprineti da grad dobije kvalitetan plan razvoja koji će zadovoljiti potrebe šire zajednice i definisati održi razvoj našeg Grada.

Javna rasprava je završna aktivnost pre nego što ovaj dokument bude usvojilo Gradsko veće odnosno Skupština grada.

Svi predlozi, mišljenja, ideje, mogu biti dostavljeni Odseku za lokalni razvoj i privredu Gradske uprave Valjevo, dok se Nacrt Strategije može se preuzeti na internet prezentaciji Grada.

Strategija održivog razvoja lokalne zajednice odnosi se na održivi razvoj života, rada i celokupnog funkcionisanja na teritoriji jednog grada. Šire posmatrano mora biti usaglašena sa Nacionalnom Strategijom održivog razvoja Republike Srbije i okvirnim planom Milenijumskih razvojnim ciljeva UN. Prethodno navedeni dokumenti predstavljaju osnov za izradu Strategije održivog razvoja grada Valjeva za period 2010.–2020.godine. Postojanje Strategije razvoja je preduslov koji svaki grad mora da ispuni kako bi mogao da konkuriše za sredstva iz predpristupnih fondova Evropske unije.

Strategija lokalnog održivog razvoja radi se u okviru programa „Exchange 2 – Jačanje kapaciteta Stalne konferencije gradova i opština“ Evropske unije, koji sprovodi Delegacija Evropske unije u Srbiji. Valjevo je jedna od lokalnih samouprava u Srbiji koja je od Delegacije EU, preko SKGO, dobila podršku za izradu ovog strateškog razvojnog plana.
Izradi ove Strategije pristupilo se po participativnom metodu, što podrazumeva direktnu uključenost svih partnera iz javnog i civilnog sektora u toku trajanja celokupnog procesa. Proces je praktično započet formiranjem Skupštine partnera, na koju su pozvane sve relevantne institucije i organizacije. U skladu sa prioritetima odabranim na početku ovog procesa, formirane su tri tematske radne grupe: Ekonomski razvoj, Društveni razvoj i Zaštita životne sredine. U okviru svake strateške oblasti definisani su specifični ciljevi za koje su predloženi konkretni projekti kojima će oni biti realizovani. Strategija je dokument koji će u sebi sadržati sve projekte značajne za razvoj lokalne zajednice.

Strategija je rađena u okviru „EXCHANGE 2“ program – Jačanje kapaciteta Stalne konferencije gradova i opština koji finansira EU, uz podršku Urban institut koji sprovodi Program podsticaja ekonomskom razvoju opština (MEGA) finansiran preko američke agencije

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…